ГЕРБ с 20 закона табу за депутатите

ГЕРБ с 20 закона  табу за депутатите | StandartNews.com

ДПС имат по-достойно поведение от червените, защото държат на думата си, твърди Стоянова

Поне 20 са законите, които не трябва да се гледат от парламента преди изборите, смятат депутати от ГЕРБ. "Ще влезем в зала, когато имаме гаранция, че ще се обсъждат важните законопроекти", заяви Менда Стоянова. Тя обясни, че първоначално е било постигнато съгласие по дневния ред на Народното събрание.

"Започнаха предложения от БСП за още 20 законопроекта допълнително и всичките от оня списък, който не е важен и дори е вреден да се приема сега", обясни Стоянова пред Фокус.

"Как да тълкуваме това?", попита тя. "В момента, в който ние направим кворум, те могат да си приемат всичко. Дори ДПС има по-достойно поведение от това на БСП, защото устоява на това, което се бяхме разбрали", коментира Менда Стоянова. Тя е на мнение, че ГЕРБ ще влезе в пленарна зала още преди оставката на правителството. "Агонията в парламента е пълна", смята колежката й Цецка Цачева. Тя заподозря, че оставката на премиера Пламен Орешарски се бави заради номинациите за еврокомисари на 16 юли. "Орешарски държи към този момент да е министър-председател, за да присъства, защото ако е в оставка, трябва да отиде президентът", коментира Цачева. Нейното мнение е, че Орешарски ще номинира Сергей Станишев. Цачева обясни, че "датата 5 октомври по някакъв начин не е подкрепена от ГЕРБ". Бойко Борисов предложил 28 септември, но от БСП и ДПС са били против. "БСП така както искаха края на юли избори, казаха, че са най-склонни да подкрепят 12 октомври. Върнахме се и на първоначалния вариант края на ноември - началото на декември. При тази ситуация единствената прилична дата остана 5 октомври", разкри част от преговорите Цачева.

Дончев иска Кристалина за еврокомисар

Малкото, което може да направи българското правителство до края на мандата си, е да даде национална подкрепа за Кристалина Георгиева. Това каза евродепутатът Томислав Дончев пред БНР в неделя. Според него правителството не бива да пропуска възможността българският представител в Еврокомисията да има максимално висок и достоен пост. "Това минава през номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат и през никакви други. Изненадваща номинация в последния момент категорично ни лишава от възможността да участваме в тази надпревара", категоричен бе Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай