Вторник,

ГЕРБ внасят вот на недоверие срещу Петков, мотивите са убийствени

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
5183
ГЕРБ внасят вот на недоверие срещу Петков, мотивите са убийствени
A
A
A

Партия ГЕРБ внася днес в Народното събрание вот на недоверие срещу кабинета "Петков". Основен аргумент на най-голямата опозиционна група е "провал на правителството във финансовата политика".

Според Конституцията за внасяне на вот на недоверие са необходими подписите на една пета от народните представители или 48 души. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС има 59 депутати. Вотът на недоверие трябва да се разисква в пленарната зала не по рано от 3 и не по-късно от 7 дни след внасянето му.

За да бъде успешен вотът са необходими 121 гласа, което означава, че бившите управляващи ще трябва да намерят още 62 гласа. За събирането им ще са нужни всички групи извън управляващата коалиция.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев публикува във Фейсбук всички мотиви на партията за искания вот на недоверие. Ето част от тях:

Първо, мерките за компенсация за високите цени на електрическата енергия бяха закъснели и неадекватни. Това доведе до 2 пъти по-висока инфлация в България в сравнение със средната инфлация в Европейския съюз. По последни данни инфлацията в страната е 14,4% докато средната инфлация в Европа е под 8%. Високата инфлация заради провала в сферата на енергетиката доведе до рязко обедняване на българите и отдалечи страната от влизането в Еврозоната, тъй като размерът на инфлация е един от критериите за приемане на еврото. Ръстът на икономиката за първото тримесечие на тази година бе под средното за Европейския съюз и еврозоната и далеч по-нисък от държави, с които традиционно се сравняваме като Унгария, Полша, Румъния, Хърватска и др. БНБ в своя анализ очаква икономиката на страната да навлезе в стагфлация благодарение на действията и бездействията на правителството.

Второ, правителството източи 5,3 млрд. лева от енергетиката - 4 млрд. лв. от енергийните дружества и още 1,3 млрд. лв. от излишъка на Фонд сигурност на електроенергийната система. Обяснението на управляващите беше, че тези средства се насочват за компенсации за бизнеса заради скъпите ток и газ с цел овладяване на инфлацията. От Министерството на енергетика опровергаха тези спекулации в писмен отговор до НС, посочвайки, че едва малко над 1 млрд. лв. са средствата стигнали до бизнеса за компенсиране на високите цени на електроенергията от месец декември до месец март включително. Близо 1,2 млрд. лв. бяха източени от енергетиката за закупуване на зърно, като до ден днешен няма закупено зърно, но и парите ги няма в енергетиката. Резервите на Фонда за сигурност на електроенергийната система трупани в продължение на години бяха изхарчени без яснота в каква насока отиват парите.

Трето, правителството целенасочено и преднамерено върна посредниците при покупката на газ. Резултатът е, че газът за индустрията и битовите потребители се оскъпи със 100 млн. лева само за месец май. Назначеният директор на Булгаргаз купува скъп газ от собствената си фирма и после ѝ го продава обратно евтино. Финансовият резултат на Булгаргаз ЕАД се влоши драстично, дружеството потъна в дългове към банки, бюджет и контрагенти. Ако продължи това некадърно и крадливо управление на Булгаргаз ЕАД, дружеството ще фалира до края на годината. Има реална опасност потребителите да останат без газ.

Четвърто, с цел прикриване на високите цени на газа от сделките с посредниците, правителството източи от хранилището Чирен евтин газ, нагнетен през 2021 година. При последващо нагнетяване, газът ще бъде доставен от посредниците на много по-висока цена. Тези действия на правителството ще доведат още по-висока цена на газа през следващия зимен сезон. Тоест правителството залага бомба пред следващите управляващи без значение дали това е служебен или редовен кабинет.

Пето, средствата предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост за енергийна ефективност бяха пренасочени към лобистки проект за закупуване на скъпи, неефективни, незрели като технология и с кратък експлоатационен живот батерии. Вместо държавата да се погрижи да намали с 50% сметките  на домакинствата се харчат 1,5 млрд. лв. за лобистки проекти за батерии, от които енергетиката на страната няма нужда.

Последно, но не по важност, лобистки интереси гарантираха стотици милиони свръх печалба на ВЕИ производителите. Управляващите отхвърлиха неколкократно предложения на опозицията за изземване на свръхпечалбите на ВЕИ извън гарантираната им норма на възвръщаемост от 9%.

Лобизъм, корупция и некадърност в сферата на енергетиката доведоха до галопираща инфлация, рекордни цени на ток, газ и парно.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички