Неделя,

ГЕРБ скочиха срещу президента заради ЦИК

От: Мартина Суботинова -
ГЕРБ скочиха срещу президента заради ЦИК
A
A
A

Представителите на ГЕРБ Тома Биков и Георги Георгиев дадоха извънреден брифинг в централата на партията.

„След два месеца страната ще премине към конституционна криза“, заяви депутатът Тома Биков.

ГЕРБ дават втора пресконференция за днес - този път след указа на Радев за критериите за избора на ЦИК и обвиниха президента в готвена фалшификация на изборите.

„Днешният ни брифинг е провокиран от една неистина. Неистина, която не можем да остаим неадресирана. Много пъти сме запазвали търпение и толерантност, но вече не. Всяка една лъжа ще бъде разкривана", заяви Георги Георгиев.

Той показа разпечатка от Сметната палата, с която опроверга Ивайло Мирчев от "Демократична България".

"100 000 евро са инвестирали в кампания. Инвестиции в биткойни и дарения във въображаема валута", разкри той.

Георгиев попита защо колегите им от целия политически спектър не говорят по важните международни теми.

"Къде са колегите, които носеха европейските доклади, в които се говори за върховенство на закона, днес, когато искат да се закрият спецсъдът и КПКОНПИ", добави представителят на ГЕРБ.

"Това, което наблюдаваме в момента като процеси, рязко се различава от това, което се виждали от тях като политики в годините назад. Както и колегата Станислав Трифонов, който замълча, когато трябваше да управлява", негодува Георг Георгиев.

"Тези партии мълчат, защото са взели решение. И "Демократична България", и БСП, и Слави Трифонов и Мая Манолова мълчат по още една тема - Изборният кодекс, който е много срамен. Днес президентът е издал указ, че свиква нови консултации с партиите на 5 май по избор на нова ЦИК", добави Тома Биков от ГЕРБ.

По думите му най-вероятно те са имали информация за тези консултации, затова и мълчат.

"Ние не знаем какви са критериите за назначаване на ЦИК, не знаем под каква форма ще се проведат тези консултации. И всичко това два месеца преди изборите. Ако бяхме направили това преди изборите, щяхте да ни унищожите", каза още той.

"В момента имаме нарисувана една фалшификация и опит цялото изборно законодателство да бъде направено и приложено така, че да спечелят определени политически сили около кръга Румен Радев", категоричен е Биков.

"Ние, за разлика от другите партии, не знаехме, че президентът днес ще издаде указ. Другите партии вероятно вече са си подготвили своите членове за ЦИК, тъй като са имали информация от своя лидер Румен Радев. Това е абсолютен скандал. Този човек, който има изключителна претенция в законодателството, издаде указ за промените в Изборния кодекс на 30 април, за да се обнародват на 1 май. Очевидно този човек е чел цяла нощ Изборния кодекс и е разбрал, че е перфектен, затова е издал указа", коментира представителят на ГЕРБ.

Той уточни, че тепърва ще избират своите представители за ЦИК, тъй като преди 5 минути са разбрали какви са критериите.

"Срамно е да разформироваш ЦИК и да я дадеш на президента по негово искане", каза още Биков. По думите му новата ЦИК ще обслужва Радев и това се случва 2 месеца пред изборите за президент.

"След като нищо не се променя, защо се променя тази част и му се дава на него? Това руши доверието в изборния процес и се правят някакви тънки сметки как да се процедира после. Начинът, по който се направи този Изборен кодекс, е абсолютно срамен и брутален. Кой е писал този кодекс", попита депутатът от ГЕРБ.

">

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички