ГЕРБ с прогноза за кабинет на Промяната. Има ли шанс?

При вчерашното гласуване не е имало сериозни аргументи против проектокабинета "Габровски"

ГЕРБ с прогноза за кабинет на Промяната. Има ли шанс? | StandartNews.com

ГЕРБ не очакват изобщо да се стигне до гласуване на правителство с мандата на "Продължаваме промяната", а провала с проектокабинета "Габровски" те оценяват като важен опит, придобит в условията на ужасяващата и невиждана у нас политическа криза.

Изобщо не се знае дали ще се стигне до гласуване на втори мандат на "Продължаваме Промяната", това са хипотези. Вчера при гласуването се оформи нова коалиция - "Продължаваме Промяната", "Възраждане", БСП, "Демократична България" упорито, без сериозна аргументация, бутат страната към избори, вторият мандат на ПП е обречен, заяви пред БНТ Даниел Митов от ГЕРБ-СДС и допълни, че не се знае на кого ще даде третия мандат Румен Радев.

По думите му при вчерашното гласуване не е имало сериозни аргументи против проектокабинета "Габровски", единствено, че е предложен от ГЕРБ, което според Митов е несериозен аргумент.

"Това не е поражение за ГЕРБ, а поражение за държавата. Не ние, а ПП са в изолация, поставят неизпълними условия. "Възраждане" и "Продължаваме Промяната" гласуват заедно непрекъснато. В този парламент коалиционен кабинет е невъзможен, защото трябва да има подписано коалиционно споразумение", добави Даниел Митов.

Ние отдавна не сме в изолация, ПП се изолират, вече от тях се отказаха доскорошните им партньори от БСП, отказа се и президентът. Но с тях вече гласуват от Възраждане - това е новата коалиция.

Най-безумното в тази ситуацията е, че никой нямаше аргументи срещу Габровски и хората, предложени в кабинета му, които можеха да поемат управлението на страната. Тези партии, които бутат държавата към избори, ще платят и политическата цена, допълни Митов. Депутатът заяви, че разговорът от сряда в НС е бил безумен и с елементарни аргументи.

Истината е че в този парламент коалиционен кабинет няма как да се получи, затова тръгнахме с такава формула. За да има коалиция, трябва да има коалиционно споразумение с ясно разписани приоритети. Ситуацията е такава, че трябва да правим компромиси, но ПП умишлено поставят неизпълними условия - това е престъпно инфантилно упорство.

Ние сме търсили подкрепата за експертния кабинет от всички партии с ясни приоритети - това беше единствата логика. За момента не си представям работещ вариант - не се знае на кого президентът ще даде третия мандат, а вторият е обречен заради желанието на ПП да ходят на избори.

Митов настоя, че разговорът в парламента трябва да се възстанови. Може да не се съгласяваме по много теми, но дължим разговор помежду си заради тежките разделения в обществото. Конфронтацията се решава чрез разговори.

Иначе трудно ще има решение в тази обстановка. Никога не ни е страх от избори, но имаме решение на конгреса, че с БСП не можем да сме коалиция и в кабинет.

Винаги легитимността отива при победителя в изборите, логично е около този мандат да се оформи консенсус затова ние търсихме формула и я намерихме, но другите решиха да оставят държавата без правителство. Всички трябва да правят компромиси, ние нашия го направихме - това е политическата култура в една страна.

Лошото е, че в ПП има фракция която действа против ЕС и го показаха на важни гласувания - за F-16, за помощта за Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай