Бомба от Любен Дилов син! ГЕРБ може да състави кабинет още утре

Слави получи преждевременна политическа еякулация, тепърва ще разбере какво е политика, твърди почетният председател на „Гергьовден“ Любен Дилов, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС

Бомба от Любен Дилов син! ГЕРБ може да състави кабинет още утре | StandartNews.com

- Г-н Дилов, два месеца безплоден парламент. ПП твърди, че безплодието и „безвремието“, както те казват, е в резултат на „импотентността“ на ГЕРБ-СДС да състави правителство. Ще успеете ли да покажете потентност след получаването на първия мандат?

- Уви, живеем във време, когато мъжеството се мери в сантиметри. Това пишкомерене, с извинение, което ПП се опитват да представят за принципна политика, е напълно излишно и забележителното е, че парламентът успява да работи, въпреки задружните усилия на ДБ и ПП да му пречат.

Не знам защо те са решили, че ако сега отидем на избори, ще имат по-добър резултат. Ако това наистина се случи, очаква ги огромно разочарование, да не говорим как не решиха нито един реален проблем на гражданите.

ГЕРБ може да състави кабинет още утре. Ще ви кажа дори, че в момента и в. „Стандарт“ да внесе кабинет, той вероятно ще бъде гласуван с впечатляващо мнозинство.

Кабинетът в момента е нещо като Черен Петър. Този, у когото се окаже – гори. И това е заради наследството от „Промяната“. Но ГЕРБ-СДС са отговорна коалиция и се опитват да гледат държавнически на политическата криза, като същевременно са верни на своите избиратели.

- Усърдно подавате ръка към Демократична България. Защо толкова енергично се дърпат, след като т.н. Реформаторски блок с тяхно участие вече управлява заедно с ГЕРБ? Има ри възможност да ги привлечете като гласове, ако ГЕРБ-СДС предложи правителство?

- Зад засуканите обяснения нещата са прости - наследството от 6-месечното управление на ПП, ДБ, БСП и ИТН е ужасяващо. Ако едно правителство се наеме да рие тези авгиеви обори, то трябва да е наясно с тежката политическа цена, която ще плати, заради налагането на непопулярни мерки.

В същото време трябва да го прави в условията на постоянни парламентарни и извънпарламентарни обструкции от умнокрасивитета, който се държи така, сякаш са го ударили едновременно пуберитета и критическата възраст.

И пита се в задачата: защо трябва да си го причини един практичен реалпотилик, какъвто е Борисов.  ГЕРБ сякаш са склонни да поемат този товар, но искат част от него да се носи и от хората, които го създадоха – президента, ДБ, ПП, че дори и БСП. Не е ли логично?

Затова и Борисов говори за „технически кабинет“ с желанието да се свали политическата обреченост от предстоящия ход по създаване на правителство.

- Най-мощният скандал от последните дни е разкритието на Георги Свиленски, че Кирил Петков е предлагал на БСП да оттегли законопроекта си за връщането на хартиените бюлетини срещу това да получат кода на машините. Как оценявате тази сделка, защо е предлагана и съмнявате ли се в истинността на вота с машини?

- Аз нямам нито едно солидно доказателство, че господин Кирил Петков е в състояние да носи отговорност за думите си. Поне от досегашните му изяви и като премиер, и като политик, и като обикновен гражданин, държащ се за парапет. Затова, простете, но няма да отговарям на този въпрос.

Иначе гласуването с машини поражда достатъчно много съмнения у достатъчно много граждани на България, за да е основателно предложението те да имат възможност за избор как да гласуват.

Хартиената бюлетина никога не е била вадена от избирателния процес. Никога! И на последните три избора се печаташе пълния набор хартиени бюлетини, бяха заредени всички секции в случай, че нещо се случи с машините, секционните комисии имаха готовност за работа и с двата варианта.

Новото предложение е навсякъде да има възможност за избор между машина и хартия – дори в населените места под 300 души. Всичко друго е тъпа политическа спекулация…

- Другият грандиозен скандал, който се вихри и ще се вихри още дълго, е именно връщането на хартиената бюлетина, подкрепяно и от ГЕРБ-СДС. Защо ПП са толкова крайни в съпротивата си срещу това?

- Смятам че ПП наистина вярват, че машините им дават някакво предимство. Като син на фантаст държа да отбележа, че вярата, че машините могат да променят човешката природа е трогателно наивна.

Но, да отбележим: всички почитатели на машините не губят правото си да гласуват с тях. Ние просто държим да дадем възможност за гласуване и на онези, които не искат да гласуват с машини. А те не са малко, но няма значение колко са. И петима да са, пак са достатъчно за такава поправка. Всъщност вкопчването в тази тема е просто израз на липса на основно политическо говорене. 

- Каква е оценката ви за поведението на ПП изобщо – от големите надежди, с които спечелиха изборите, през скоропостижното падане на кабинета след 8 месеца до сегашните им заявки, че ще правят правителство на малцинството без никаква ясна подкрепа в парламента? Какво се крие зад това поведение?

- Аз не съм загубил надежда, че в крайна сметка от техните редици може и да се появят политици и държавници. В момента, обаче, те приличат на дете на русалка и кентавър, самото то болно от шизофрения.

Постоянната им  политическа биполярност се дължи на генезиса им. Те се появиха като класически башибозук, опълченска армия срещу управлението на Борисов, която може и да има временни успехи в политическите сражения, но няма как да създаде трайна охрана на граници, управление, субординация, точно защото не са стройна организация, а башибозук.

В момента скачат яростно и срещу своя баща – Радев, срещу партньорите си – БСП и ИТН, срещу самите себе си, дори. Да се надяваме, че бързо ще пораснат.

 - Гръм и мълния трещят и около сделката с „Джемкорп“, разкрита от депутати от ГЕРБ. Според вас тя ще има ли икономически последствия за страната и съдебни последствия за авторите й, тъй като бившите управляващи вече сезираха прокуратурата и ДАНС? Този гръм удари още през миналия мандат – как ще заглъхне?

- Не мога да кажа това. Ясно е, че сделката е скандална. Както скандални са заложените от ПП в Плана за устойчивост и развитие, т.нар. „батерии“, които са чиста борсова измама.  Нереализируем проект, направен с цел да привлече бъдещи акционери в инвестиционно намерение, което технологично е невъзможно да бъде решено в близките години.

- Питам ви като бивш „идеолог“ на шоу продукциите на Слави Трифонов. Какво тласна този успешен шоумен към политиката, защо той „танцува само едно лято“ и какво да разчитаме зад сегашната му активност по всички политически теми от злободневието?

- Много пъти съм се изказвал по темата. Ще повторя само, че съм убеден и вярвам в искрените намерения на Слави и компания. Но, както казваше класикът Хайтов, едно е да искаш, друго да можеш, трето и четвърто да го направиш.

Еротиката на обществените отношения, по Мишел Фуко, представлява ритуали на демонстрация на недостиг и демонстрация на излишък от власт.

Слави Трифонов беше натрупал популярност, превърнала се в огромен излишък от власт и по силата на тази политеротика, той го изразходва светкавично, можем да го наречем дори преждевременна политическа еякулация. Сега му предстои да разбере какво точно представлява политиката. Не мисля, че ще бъде очарован.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай