ГЕРБ с дебат как да се отзовават тримата големи в Темида

Въпросът за конфискация на имуществото при прекратено обвинение ще се реши от Конституционни съд, прогнозира шефът на правната комисия

ГЕРБ с дебат как да се отзовават тримата големи в Темида | StandartNews.com

"Категорично съм за проветряване на съдебната система. Но много разчитам на самата система, която много затворена. По-скоро обаче съм за термина осветяване. Не трябва обаче да забравяме, че в последния мониторингов доклад сме призовани за разработване на правила за отзоваване на тримата велики. Не става въпрос затова парламентът да ги отзовава. Но нека започнем дебат за разработване на правила и процедури за председателита на ВКС, ВАС и главният прокурор”,  Това заяви депутатът от ГЕРБ и шеф на правната комисия в парламента Данаил Кирилов в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3. Преди това той изрази недоволството си от тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което няма как да се премине към конфискация на имущество, ако обвинението, заради което тя е започнала, е било прекратено.

„Виждам резултат, който може да бъде особено обществено опасен. Би могъл да дискредетира всичките ни усилия срещу корупцията по високите етажи на властта. Гражданската конфискация е установена с ясни правни норми през 2012 г. Още тогава сме получили положителна оценка от мониторинговия механизъм. Конфискацията е конституционно съобразна. Още тогава законодателят е преценил, че трябва да има способ за отнемане на имущество при престъпна дейност, която обаче е останала недоказана”, заяви Кирилов.

.„В политиката човек трябва да е готов за всякакви изненади. В определения случай определено бяхме изненадани. Не очаквахме толкова бързо развитие и произнасяне по това дело. Смятахме, че тази част от закона е ясно уредена. Другият въпрос е, че това производство не е обединило всички върховни съдии. Липсва наказателната колегия. Без да гледаме доколко конфискацията доколко има отношение, трябва и те да вземат отношение.

Нямам право да коментирам въпроса дали Лозан Панов е политически обвързан, защото той е от компетентността на Инспектората на ВСС. Не бих искал да влизам в лични оценки”, каза още председателят на правната комисия. Не бих искал да се произнасям за независимата съдебна власт, което би се приело, че се признасям като обвинител”, заяви Кирилов, но продължи:

„Бяхме готови с пълен пакет от промени, но когато излезе това тълкувателно решение, се наложи аварийно да предприемем други мерки. Признавам, че тук съзряхме, освен нарушаване на законодателната независимост, съзряхме и последваща опасност”, казо още депутатът и поясни, че ще бъде предложен и конкретен срок от една година за проверка, като така контрира и твърденията на БСП, че проверките биха били вечни. Единствено предстои да се изясни, защото има предложение от Хамид Хамид, дали проверката да не бъде дълга, ако става въпрос за имущество в чужбина.

„Давността в момента е 5 години в данъчно-процесуалния кодекс. Разширява се от 5 на 10 години”, добави председателят на правната комисия.

Относно давността за престъпления при приватизацията той коментира: „Тази давност отдавна е изтекла, още преди ГЕРБ да съществува. Ако имаше такъв дебат, ние щяхме да настояваме да се разшири еднократно давността до разглеждане на тези случаи. Такива прецеденти има в Европа. Действително изтеклата давност препятства за провеждане на валидно правно разследване. Правната комисия от повече от година наблюдава процесите в тълкувателната дейност. И трябва да го правим да съобразим закона с неговото правоприлагане. Но в този случай има твърдения, че общото събрание на гражданската колегия се е произнесла като втори Конституционен съд. Това е теза на адвокат, част от тези проверки. Това е силно разместена и невярна интерпретация на съотношенията на властите. Ако Върховният съд стигне дотам, след като ние приемем този закон, те имат възможност за инициатива за произнасяне на Конституционния съд. Моята прогноза е, че ще се стигне 90% до това. Ако е така, аз ще го приветствам, защото ще имаме арбитър. Но аз мисля, че този въпрос е решен още 2012 г.  4, каза още Кирилов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай