Гечев: Насочваме 27 млн. лв. от подслушване към здраве

Гечев: Насочваме 27 млн. лв. от подслушване към здраве | StandartNews.com

София. "Направени са първи стъпки, без да се правят чудеса, по преструктурирането на разходите в Бюджет 2014. Например, номер едно беше МВР, сега е социалното министерство. Най-големите разходи са за социални цели, общите разходи са почти 12 млрд. лв." Това заяви Румен Гечев, народен представител от Коалиция за България и зам.-председател на Комисията по икономическата политика и туризъм в НС. В ефира на Нова ТВ той дебатира с Томислав Дончев от ГЕРБ.

Опозиционният представител посочи увеличението в бюджета за подслушване за 2014 г. "Няма повишение на разходите за подслушване, тъй като в бюджетната и икономическата комисия решихме 27 млн. да бъдат извадени от техническата служба на МВР за подслушване и пренасочени към здравното министерство за финансиране на ваксините, което беше прехвърлено към Здравната каса", каза Гечев. Миналата седмица управляващите решиха да върнат финансирането на ваксините от НЗОК към министерството.

"В най-социалния бюджет увеличението на бюджетните приходи е с 500 млн. лв, спрямо бюджета от 2013 г., след неговата актуализация, а разходите са повече с малко над 300 млн. лв. Това е количественото сравнение спрямо предходния бюджет, но по-важно е качеството", допълни Румен Гечев.

Томислав Дончев определи раздаването на социални придобивки от управляващите като "платена любов". 

Гечев коментира твърдението му с думите: "Ако под "платена любов" се смята увеличението на майчинските, повишението със 100 лв. помощта за всички първокласници в България, със 100 млн. са увеличени вложенията за повишение на квалификацията на младите безработни, ако под това разбирате размразяването на пенсиите и на доходите в публичния сектор, то тази "платена любов" е за предпочитане, пред тази на разни "котараци", специални банки и други", с което повдигна темата за антиправителствените протести.

„Една от причините за този обществен смут в България е, че в момента нямаме каквото и да било ясно лидерство и не е ясно кой носи отговорността за това, което се случва в момента в страната", заяви депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. По думите му най-голямото предизвикателство за много от българските политици е да ходят спокойно по улиците, ако няма каре от 8 полицейски служители около тях.

По темата за изтегления от правителството заем червеният депутат обясни, че заем не се дава срещу залог на българска земя или активи, а срещу гаранцията на правителството и ратификацията в парламента. "Ние взехме 1 млрд. дълг тази година след актуализацията на бюджета, ще продължим да взимаме и през 2014 г. Според статистиката всяко правителство по света, като изключим Саудитска Арабия и още 2-3 износителки на петрол, теглят заем. Да не се връщаме на Германия, Япония или САЩ, които си затвориха федералните агенции и дългът им е 5 пъти по-висок от българския дълг в момента, като дял от БВП", каза той. Гечев допълни, че в момента България и Естония имат рекордно нисък дълг, "но това, че ние имаме 20 на сто дълг от БВП, не означава да го вдигаме и да го правим на 80%". Той припомни, че при управлението на ГЕРБ има над 2 млрд. дълг всяка година. "Последните години средно има 4 млрд. държавен дълг за 3,5 г. по статистика. Има още 4 млрд. от фискалния резерв похарчени и най-лошото, взели са от Здравната каса 1,4 млрд. и са ги похарчили в общия кюп", коментира Гечев. Дончев опонира, че парите не са изчезнали, а са били използвани за изплащането на пенсии.

Според Румен Гечев политиците трябва да си говорят за национални приоритети, които са свързани не с конкретни политики, различаващи се между леви и десни, като пример е темата с бежанците. "Това, от което има нужда България в момента е спокойствие, защото сме между първо и второ четене на Бюджета. Той е по-добър от миналата година, има възможности да бъде реализиран при по-благоприятни условия, и в Европа, и в световното стопанство, поне такива са тенденциите. Ние трябва да си изпълним задълженията по Конституцията", смята Румен Гечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай