Гърция не бива да се превръща в бежански лагер

Гърция не бива да се превръща в бежански лагер | StandartNews.com

Гърция не бива да се превръща в огромен бежански лагер. Това е изключително опасно както за Балканите, така и за България. Това заяви  евродепутатът Илияна Йотова преди организираната от нея конференция "Бежанската криза – гласове от Балканите" пред БНР. Йотова изрази опасенията си, че от Гърция може да започне ефектът на доминото.

Подготвяйки тази конференция, не предполагах, че темата засяга ситуацията в окото на бурята. Положението е на прага на хуманитарната катастрофа, алармира евродепутатът.

"Търсят се два изхода – затваряне на гръцко-македонската граница с непредвидими последствия и постигане на реално споразумение с Турция, като двете страни започнат да изпълняват реално ангажиментите си", каза Йотова и подчерта, че за съжаление нито Европа, нито Турция дават знак, че са напълно готови за това. Тя нарече първия вариант изключително опасен.

"Като че ли сме във война. Тази дума вече се чува на всички равнища, което е изключително опасно... Наистина сме в ситуация, която много прилича на военни действия", каза още евродепутатът.

Илияна Йотова заяви, че общата европейска политика вече опира само до спешни мерки.

"В Европа ври и кипи и европейските институции сякаш са абсолютно безсилни, за да направят обща политика, която е нужна на всички. Политиката на парче няма как да успее. Или ще бъдем солидарни, или ще претърпим много тежък провал в решаването на кризата с бежанците", заяви Йотова.

Относно настоящата дипломатическа совалка на Доналд Туск, Йотова отбеляза, че като че ли броят на всички преговори, резолюции и съвети е обратнопропорционален на резултатите, но призова да запазим известен оптимизъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай