Габровски се среща с ДПС, отказа да назове министри

Цели, приоритети и професионалния състав на кабинета искат да чуят от ДПС

Габровски се среща с ДПС, отказа да назове министри | StandartNews.com

Проф. Николай Габровски се среща в момента с представители от ПГ на Движението за права и свободи. Пред тях той представя визията си за съставяне на правителство с първия мандат и търси подкрепа за такъв.

"Задачата, с която съм натоварен, е доста тежка в тази политическа ситуация. Желанието ми е ако успеем да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, за да избегнем влизането в нов цикъл на предсрочни избори. Защото, ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори", заяви Габровски.

"Бихме искали да ви поздравим с тази отговорност, която поемате в тази критична за страната ситуация. Бегъл поглед върху вашата биография говори, че нямате нужда от партийно-политическите противоборства, които се наложиха в нашата страна. На политическия терен трябва да се търси нормалността. За нас това не е чужда тема. Нормалността за нас минава през диалога. За да има кабинет, за ДПС нормалността е аксиома, но освен аксиомите, оттам нататък трябва да търсим и формулите. Затова за нас е много важен елемент и програмата - цели, приоритети, включително и професионалния състав на кабинета", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Габровски отговори, че за момента не може да оповести персоналния състав на проектокабинета, но той ще е съставен от експерти, отдалечени от политическите партии.

Очерта и приоритетите си - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната, борбата с корупцията.

"Трябва да се продължи в посока работещ парламент, който дори и да си постави само няколко цели, да има хоризонт да ги изпълни. Като гражданин се чувствам лично засегнат, че ни отделят в отделна група за Шенген. Това е сигнал, че при нас нещо не е както трябва. За еврозоната, където също изпускаме срокове, за мен няма колебание къде е нашето място и към кое семейство принадлежим. Трябва да бъдат положени всички усилия. Ако влезем в цикъл на предсрочни избори, вероятността за положителен развой за еврозоната намалява драстично", посочи той.

По-рано днес проф. Габровски трябваше да разговаря с "Продължаваме Промяната", но те не дойдоха на срещата. Писмо, че няма да откликнат на поканата, изпратиха и от партия "Възраждане".

Вчера проф. Габровски се срещна с представители на "Демократична България" и "БСП за България", които заявиха, че няма да дадат подкрепата си за кабинет с първия мандат. Готовност за разговори декларира само Стефан Янев от "Български възход".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай