Fitch потвърди рейтинга ни. Посочи и рисковете

Очаква се икономическият растеж на страната да се ускори до 4,7 % през 2021 г

Fitch потвърди рейтинга ни. Посочи и рисковете | StandartNews.com

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди оложителния дългосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’. Статистиката сочи, че се очаква икономическият растеж на страната да се ускори до 4,7 % през 2021 г. спрямо оценката от 3 % през февруари, съобщават от Министерството на финансите.

Възходящата ревизия отразява възстановяването на БВП през първото тримесечие на 2021 г. и очакваното засилване на вътрешното търсене и износа през втората половина на годината. Ниският процент на ваксинация в България в сравнение със средното за ЕС ниво поражда някои отрицателни рискове, свързани с пандемията, но според агенцията е малко вероятно властите да въведат по-строги ограничителни мерки, които биха повлияли значително на икономическата активност в страната.

В средносрочен план,  инвестициите се очакват да бъдат водещ фактор за растежа, доколкото България ще е един от основните бенефициенти от бюджета на Европейския съюз през следващите години. Анализаторите от Fitch вярват, че средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) ще подкрепят растежа на икономиката, който е оценен на 3,9 % през 2022-2023 година.

Рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит (на начислена основа) на 5 % от БВП през 2021  г. Той е повлиян най-вече от свързаните с COVID-19 разходи. Очакванията са   дефицитът да се свие до 2 % през 2023 г., което ще задържи отношението дълг/БВП под 30 % (спрямо 57 % в държавите със сходен рейтинг). Рейтинговата агенция определя плана за въвеждане на еврото през 2024 г. като реалистичен, а банковият сектор на страната  като ликвиден и добре капитализиран.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са напредък към присъединяването към еврозоната и подобряване на потенциала за растеж на икономиката. До понижаването му пък може да се стигне при неблагоприятно развитие на политическата обстановка в страната, което да намали доверието в икономическото възстановяване. Сериозна спънка биха се оказали и продължителното нарастване на публичния дълг, материализирането на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай