Финансови инспектори ровят ВЕИ-тата

Финансови инспектори ровят ВЕИ-тата | StandartNews.com

Инспектори от Държавната агенция за финансова инспекция ровят фирмите, които са инвестирали във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Те трябва да разкрият дали инвестиционните разходи отговарят на записаното в бизнес плановете им. Това заяви в предаването "Беновска пита" по Канал 3 енергийният министър Теменужка Петкова. Обемът на инвестиционните разходи са част от защитата на високата цена на електрическата енергия, произвеждана от ВЕИ-тата.

Според Петкова на срещата в Петербург с руския енергиен министър двамата за първи път са си говорили по въпроси от взаимен интерес. "Повдигнахме въпроса за удължаването на експлоатационния срок на 5 и 6 реактор на АЕЦ "Козлодуй", който изтича съответно през 2017 и 2019 г., заяви Петкова. Според нея пазарът на електроенергия ще се либерализира в началото на 2016 г.

ЧЕЗ спести 200 млн. а клиентите си

Над 200 млн. лева спести ЧЕЗ на потребителите в Западна България в резултат от намаляването на технологичните загуби през последните 10 години, съобщиха от пресцентъра на компанията. Ако ЧЕЗ не беше успяла да ограничи технологичните загуби от 17.06% през 2005 г. на 11,59% през 2014 г., тези средства щяха все още да се губят по мрежата.
Подменени са голяма част от мрежата и съоръженията и са взети мерки за ограничаване на кражбите. Измерено като ефект спрямо броя на потребителите, ЧЕЗ спести около 100 лева на клиент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай