Фандъкова остро критикува образователната система

Фандъкова остро критикува образователната система | StandartNews.com

София. „Реформата в средното образование беше спряна. Законът, който беше почти готов, и приет почти с пълен консенсус от всички заинтересовани страни в образованието - учители, директори, родители, неправителствени организации, не беше приет. Нов закон - не е предложен до този момент." Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

По думите й във Фонд „Научни изследвания" е имало нулева година през 2013г, а тази година, все още няма промени в правилника, за да започне да функционира. "Дуалната система, за която се повтаря, не е нещо ново, това е реформа, която се предвижда от години, и тя просто трябва да продължи, с промените в закона. Пилотният проект, който беше проведен в последните години, дава своите резултати", заяви Фандъкова.

 

„Бих препоръчала да се стъпи на това, което е постигнато. В сферата на образованието, се изисква последователност, устойчивост. Реформата тече не от 4 години, откакто е управлявал ГЕРБ, а от преди това. Ние стъпихме на програмата, която беше приета още по времето на Даниел Вълчев, и след това започнахме да надграждаме. Очаквам това да се случи и сега. Образованието не е сфера, в която ефектът се вижда за един мандат, изключено е. Ефектът се вижда за няколко мандата, и никой не би следвало да си позволява да спира движението в тази система. В образованието се работи стъпка по стъпка. В образованието трябва да се разчита на професионалистите, не на политиците", каза още Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай