Фандъкова: Бежанските центрове са отговорност на държавата

Фандъкова: Бежанските центрове са отговорност на държавата | StandartNews.com

София. "Ако липсват условия вътре в центровете за настаняване на бежанци, това се отразява и извън тях. Затова моята загриженост е загрижеността на хората, които живеят наоколо", заяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Изразявам становището и мнението на хората, които живеят около центровете за настаняване на бежанци. Очаквам и всички ние ще си вършим работата, всеки това, за което отговаря, и ще мислим за решаването на проблемите. Бежанските центрове са отговорност на държавата, условията вътре в тях. Моят екип е ежедневно на място, така че да съдействаме с каквото можем. Наша отговорност пък са условията, логистиката в околното пространство и в районите на бежанските центрове. Така че очакваме и работим заедно", каза Фандъкова.

„Вчера имах няколко пъти разговор с новия председател на националната агенция за бежанците. Той предприе бързи действия. Още във вчерашния ден бяха доставени хигиенни препарати и в трите центъра. Днес отново се чух с него, така че за каквото има нужда да съдействаме", обясни кметът.

По нейна информация, хората, живеещи около центровете, се тревожат за здравното обслужване на бежанците и сигурността. „Затова разчитам, че ще се предприемат всички възможни действия от здравната инспекция. За сигурността искам да благодаря на министъра на вътрешните работи. Бяха отпуснати допълнителни екипи включително и в централна градска част. Там има екипи на СДВР, както и екипи на общинска полиция", каза още столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Приемането на бежанци е един много сериозен национален въпрос, с който е натоварен министърът на вътрешните работи. При всички случаи никак не му е лесно. За мен е важно в тази ситуация да реагираме адекватно, да можем да работим заедно, да споделяме проблемите, защото това са проблемите на хората, да търсим начините за тяхното решаване, макар и в такава кризисна ситуация", коментира кметът.

Запитана дали МВР реагира адекватно на кризата с бежанците, столичният кмет отговори, че това зависи от задачите. „По отношение на сигурността - още в първите дни, когато се обърнах към вътрешния министър, той се разпореди и имаше допълнителни постове около центровете. След това поисках допълнително полицейско присъствие в центъра – вече го имаме. Очаквам от новия председател на Държавната агенция за бежанците да предприеме и бързи мерки за ситуацията вътре в центровете. Той вече е готов с правилници за вътрешния ред. Трябва да има ред и при раздаването на храната, и при раздаването на помощите, които идват. Очаквам това да се случи", каза още Йорданка Фандъкова.

"По въпросите за бежанците всяка институция трябва да си върши работата, но всички ние да работим в координация, за да не си прехвърляме отговорности, защото това интересува хората. Още от първите дни, когато получихме сигнали от живеещи около центровете за настаняване на бежанци, осигурихме постове на Общинска полиция около трите центъра и увеличихме броя на съдовете за събиране на отпадъци. Увеличихме ги между 4 и 6 пъти, включително кратностите за вдигане на контейнерите. Не мога да кажа точно число за средствата, но бяха около 15 хил. лв. преди няколко дни. За месец септември средствата за транспортирането и събирането на боклук бяха надвишени с около 15 хил. лв. Колкото е необходимо, трябва да почистим. Но въпросът за хигиената и за това да не се получават някакви зарази е важен въпрос. Правим всичко необходимо в тази посока. Колегите от столичния инспекторат са непрекъснато на терен. Моят екип, който се ръководи от директора по сигурността, работи в координация с колегите от СДРВ, с агенцията", обясни кметът Фандъкова.

По нейни думи, няма данни да се обсъжда вариант бежанци да бъдат настанявани в нови сгради. „Нямаме и възможности на територията на София да предоставим общински сгради. Имаме недостиг и на общински жилища, и на центрове, така че аз поне нямам такава информация", посочи столичният кмет.

„За съжаление по-често не сме достатъчно подготвени за която и да било криза, която идва. За мен е много важно как реагираме, когато дойде кризата", каза кметът Фандъкова. „Когато дойде криза, никой не знае каква точно ще бъде обстановката. Затова и непрекъснато давам информация за условията в центровете, защото аз тази информация я имам от хората. Те информират районните кметове, пишат ни писма. Това са техните реални притеснения. Всеки ден сме с тях и търсим решението на конкретните въпроси. Така че редно е да продължим да решаваме въпросите. По темата за бежанците аз лично се изказвам не като политик, а като гражданин, като кмет на града, загрижена за ситуацията", каза още Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай