Мустафа Карадайъ разкри защо е гласувал "за"

Не подкрепяме кабинета като състав, а конституционната реформа

Мустафа Карадайъ разкри защо е гласувал "за" | StandartNews.com

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и народният представител Делян Пеевски са двамата депутати от ДПС, които гласуваха за кабинета на Николай Денков. Това разкри Карадайъ пред журналисти в парламента.

Ние от ДПС имахме възможност пред вас, медиите, да заявим след среща с ГЕРБ и ПП, че няма да пречим на коалицията ГЕРБ-ПП да излъчат редовно правителство. Това за нас е първа крачка към преодоляване на политическата криза, заяви Карадайъ.

Българските граждани не искат да има шести поредни ненужни парламентарни избори, категоричен бе той. И допълни: "Гражданите искат спешно да преодолеем политическата криза, за да се решават проблемите на хората.". 

Според нас, ДПС, основният проблем, който очаква спешно решение, е спиране на прогресивното обвиняване на българските граждани, допълни той.

Попитан има ли символика и знак в това точно той и Делян Пеевски да са единствените депутати от ДПС, подкрепили кабинета "Денков", Мустафа Карадайъ отговори:

"На 13 април пред вас имахме възможността да представим нашата позиция, когато имахме среща с г-н Борисов. На нея г-н Борисов каза, че за тях е много важно да направят правителство с ПП. Ние тогава и на г-н Борисов и пред вас медиите заявихме, че 49-ото НС има една много важна задача - да направи съдебна реформа. Тя не може да се случи без промени в Конституцията. А тези промени без ДПС няма как да се случат. Затова вие правилно сте забелязали и въпросът защо точно ние двамата с г-н Пеевски сме гласували за правителството е точен.".

Това е заявка за нашето поведение в конституционната комисия. Заявяваме, че ще бъдем проактивни. Само ние, Движението за права и свободи, имаме представен проект за промени в Конституцията още преди година и половина. Представихме го пред медиите, на Венецианската комисия, на комисията LIBE в европарламента, на комисията по правни въпроси в европарламента, на комисаря по правосъдие, на всички парламентарни групи в българския парламент, заяви още Мустафа Карадайъ.

Ние ще работим проактивно в тази посока, за да се случат промените в конституцията и да се осъществи реформата в съдебната система категоричен бе Карадайъ.

Казахме, че това е първа стъпка към решаване на политическата криза, преодоляване на политическата криза. Ние от Движението за права и свободи очакваме освен тази първа стъпка, да извървим и пътя за преодоляване на политическата криза и да възстановим нормалността в политиката, да възстановим демокрацията и да възстановим държавността, за което има нужда от много дълъг път, от много стъпки. Това е само първата стъпка, обобщи Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай