Ето го скандалното споразумение на "Промяната", което подпали държавата (ДОКУМЕНТ)

В 12 днес ще стане ясно отиваме ли на избори

Ето го скандалното споразумение на "Промяната", което подпали държавата (ДОКУМЕНТ) | StandartNews.com

След като ротацията се оказа под съмнение след два брифинга на партньорите в управлението от ПП-ДБ изпратиха документа, над който са работили с ГЕРБ-СДС.

ВИЖ ОЩЕ: На прошка! Раздор за кабинета - три причини и 14 часа ултиматум (ОБЗОР)

По-рано двете страни излязоха с две отделни изявления, на които стана ясно, че е възможно Мария Габриел да отиде при връчването на мандата с празна папка. Президентът Румен Радев е определил срещата в 12 часа утре. Час по-късно от ПП-ДБ излязоха с изявление, в която обясниха, че до последно споразумението е било готово за подписване. Те даже обясниха, че са склонни да дадат 7 министерски кресла при ротацията.

СПОРАЗУМЕНИЕТО МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Всичко започна с идеята за меморандум, написан изненадващо от ПП-ДБ на 20 февруари. Той касаеше и властта, и регулаторите. Тогава съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви: „Ако меморандумът не бъде приет, ще предложим на нашите партньори избори две в едно“.

Ако ГЕРБ решат да припознаят чужд кандидат, например от ДПС – то това ще е тяхна квота, предложиха още ПП-ДБ. Последва светкавичен отговор. „Този меморандум – това е всичко друго, но не и принципно. Да поделим с Кирил държавата на две. За мен от всичко това написано изборите две в едно са логичен завършек на тази некоалиция“, отговори му лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Виждам, че някой иска да си делне държавата по един екзотичен начин, за мен е абсурдно“, коментира тогава председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски (вече и съпредседател на партията).

Последва още една твърда позиция. „Няма да подпиша меморандума. По същество този документ предлага, забележете, две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие на Конституцията, демокрацията и европейската практика“, обяви вицепремиерът и номинираната за премиер Мария Габриел от ГЕРБ.

През следващите дни лидерът на ГЕРБ направи контраоферта – „Щом ПП-ДБ искат 50 на 50 на регулаторите, тогава ГЕРБ иска 50 на 50 в Министерския съвет“.

Борисов допълни, че ще предложат коалиционно споразумение, което ще представят на 5 март и предлагат да бъде подписано на 8 март. „На 8 март, ако сме се разбрали, вървим напред. Ако не сме се разбрали – гласуваме оставката на Денков и правителството и отиваме на избори“, заяви той.

Споразумението бе предложено и от ПП-ДБ призоваха за започване на преговори. Така двете партии излъчиха преговорни екипи, които преговаряха 8 дни, но запазваха пълно мълчание до днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай