Енергийният министър каза дали ще преговаряме с "Газпром"

Крайният срок в който трябва да дадем отговор на офертата за танкерите е 19 август

Енергийният министър каза дали ще преговаряме с "Газпром" | StandartNews.com

България е готова да започне конкретни преговори с "Газпром" през следващата седмица, след като стане ясно с какви количества синьо гориво разполага до края на годината. Това каза служебният енергиен министър Росен Христов, който посети днес "Мини Марица-изток". По думите на Христов, министерството търси вариант да приеме договорените от предходното правителство седем танкера с втечнен газ, но все още не знае откъде да прекара горивото от тях. Обмисля се и въвеждането на компенсация на високата цена на газа за бизнеса и бита.

Министерството на енергетиката е поискало отсрочка от американската компания доставчик на втечнен газ, за да може да намери терминал за разтоварването на договорените седем танкера от правителството на Кирил Петков.

"Ние работим по хипотеза, че отговорът ще е отрицателен, тоест работим по сценарий на най-лошия вариант. "Шиниър" са гъвкава и кооперативна компания, тоест те правят всичко възможно, нещата да се случат същото правим и ние, въпросът е вече на технически възможности", каза министърът.

Крайният срок в който трябва да дадем отговор на офертата за танкерите е 19 август, ако не получим отсрочка. Министърът увери, че България е готова да действа и при подобна ситуация. В сряда очаква и подробен разчет от строителя на газовата връзка с Гърция.

"За мен това не е завършен проект, това което казват те, си гледат от строителна гледна точка, основните неща били завършени, най-вероятно е така, но нас ни интересува това нещо да функционира по всички стандарти", каза той.

Министърът обяви, че разговори с "Газпром" може да започнат през следващата седмица, ако не можем да осигурим пълни количества гориво от други източници до края на годината.

"Не искам да влизам в преговори, с когото и да е било, без да знам точно какво искам, трябва ли ми нещо или не ми трябва. Тоест следващата седмица?

- Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори, ако е необходимо. В момента изчакваме да видим какво ще се случи с другите опции, да направим анализ на необходимите количества газ, които са необходими на индустрията, също и ценови анализ при какви нива на цената индустрията може да функционира. На нас ни трябва газ, който хората могат да си позволят да купят и да работят".

Заради високата цена на природният газ, най-вероятно ще бъде въведена помощ за бизнеса и бита. Това обяви в "Денят започва" председателят на съвета на директорите на "Булгаргаз".

"Дотировката и така наречените компенсации е един механизъм, който е на дневен ред, той беше приложен за битовите потребители миналата зима, твърде вероятно е тази зима да бъде удължен за битовите и да бъде приложен за стопанските потребители", каза Иван Топчийски.

Топчийски увери също така, че с отпуснатия заем от 800 млн. лева от държавата, дружеството ще може да се разплаща с доставчиците си поне до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай