Енергиен ексминистър с призив към Радев

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че има хаос в сектора и с газа

Енергиен ексминистър с призив към Радев | StandartNews.com

Бившият вече енергиен министър в кабинета „Петков” Александър Николов отговори на вчерашните обвинения на служебното правителство за хаос в енергетиката и недостиг на газ.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обясни на специален брифинг, че ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна. Той уточни, че има хаос и недостиг на договорените количества за доставка до края на година. По думите му има подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчни да задоволят потреблението до края на годината.

"Прословутите договорени седем танкера всъщност не са договорени, а в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на три танкера тази година и опция за доставка на останалите четири следващата година", заяви Христов. Той добави, че не са подсигурени и слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. Затова в момента трябва да се намери начин чрез закупуване от трети страни на свободни слотове за разтоварване, което допълнително ще оскъпи цената на газа, доставен до България.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Експерти с тежка присъда за хаоса с природния газ, бият по министри

„Относно хаоса - представянето на офертата я има стенографирано в Министерския съвет. Второ - има рамков договор, сключен с конкретна компания. Трето - офертата не е оферта просто, тя е ангажираща”, декларира Николов пред Нова телевизия.

Договорът е за седем карга. „Офертата е ангажираща - право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за четирите - описан механизъм”, разясни Николов.

Бившият енергиен министър уточни, че има слот за първото карго. „За него е взето решение, защото е скоро във времето. То е през месец октомври. Този слот е осигурен, но съвсем случайно - след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялата комуникация в „Булгаргаз” и БЕХ - решението още не е прието”, посочи той.

За второто и третото карго подчерта, че при разговор със служебния министър, му е казал кои са неговите „критични” колеги от държавите. „Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление - „мижав интерес” към момента за това нещо”, допълни бившият министър.

Николов беше категоричен, че проблемът с количествата е решен. Относно хранилището в Чирен каза, че се пълни с по-бързи темпове, в сравнение с предишните две години. „Не е на 80%, защото трябваше да го напълним на 250 евро. Не е напълнено, защото е много скъпо. Второ - България е една от 12-те държави, към която дългосрочният договор от „Газпром Експорт” не се изпълнява едностранно”, подчерта той.

Бившият енергиен министър излезе и с призив към президента Румен Радев. „Безкрайно го уважавам. Искам да го помоля, абсолютно искрено, да не се предоверява на хора с доказано нисък експертен потенциал и по-нисък морал”, каза Николов и го призова да си извади изводите за случващото се от май месец насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай