Експерти разкриха съдбата на Ваня Григорова

Ще настигне ли Терзиев на балотажа?

Експерти разкриха съдбата на Ваня Григорова | StandartNews.com

Трудно преодолима е разликата между Ваня Григорова и Васил Терзиев на втори тур на кметските избори. Въпреки това кандидатурите на двамата първи са успели да постигнат целта си, а именно свалянето на ГЕРБ от управлението на столицата. Около тази теза се обединиха политологът Милен Желев и социологът Добромир Живков.

„Госпожа Григорова мажоритарно се представи чудесно. Показа и успя да обедини много хора, които не са близо до идеята за лявото и БСП. Въпросът е, че това не е ядро. Това е периферия, която се мобилизира относително лесно, понякога и емоционално, но и толкова лесно се губи“, коментира Живков в ефира на България Он Еър.

Според Желев Григорова ще се опита да разшири кръгозора си и да привлече електората на други партии, но въпреки това няма да спечели кметското кресло.

„Вече успя да се скара с представители на „Възраждане“ на един от дебатите, но мисля, че ще се опита да ги привлече към себе си. Би могла да увеличи резултата си, но според мен няма шанс да надмине Васил Терзиев“, на мнение е Желев.

По думите на Живков изводите след първия тур на местните избори говорят за промяна в политическата структура на властта в национален мащаб, като ПП-ДБ и „Възраждане“ се открояват като две партии, които могат да изградят достатъчно добри структури по места.

Резултатите от изборите по-скоро биха довели до заздравяне на т. нар. сглобка в управлението, смята Желев.

„Беше очаквано да се отразят върху партньорите от некоалицията. От една страна това касаеше въобще бъдещето на кабинета преди ротацията. Сега обаче може би ще говорим за бъдещето на кабинета след ротацията. Парадоксално мисля, че резултатите от първия тур, всъщност биха могли да заздравят тази сглобка, защото тези, които се представят за непримирими съперници в местните парламенти, всъщност ще имат нужда един от друг, за да прокарват собствените си закони“, разясни Желев.

Според Живков се очаква силна фрагментация на общинските съвети в страната, което ще попречи на работата им.

„Ще дам пример. 14 политически сили в общинския съвет в Благоевград досега, вече стават 16. Колкото по-раздробен е един общински съвет, толкова по-разнопосочни са и интересите в него и толкова по-трудно ще се сформират мнозинства“, подчерта социологът.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Къдринка Къдринова
преди 5 месеца

Моля, редакторът на тази публикация да разшири кръгозора си и да си свърши работата, за да не накърнява българската словесност :)

Откажи