Експерт каза как ще се реши голям проблем с хартиената бюлетина

Забележките на президента не са дотам сериозни, за да им се обърне внимание

Експерт каза как ще се реши голям проблем с хартиената бюлетина | StandartNews.com

Ако в една избирателна секция всички гласуват с бюлетини, а последният с машина, или обратното, няма ли да се наруши тайната на вота? Отговорът на този въпрос за съжаление е положителен, но изход от ситуацията има, смята конституционалистът проф. Пламен Киров.

Каквото и да направите, винаги има риск. Затова секционната комисия, трябва да гласува последна и така ще запази тайната на вота на последния, препоръча Киров в интервю за БНТ. 

Забележките на президента не са дотам сериозни, за да им се обърне внимание, смята той по отношение на ветото на Изборния кодекс, което наложи държавният глава.

По отношение на времето, което се дава на втората политическа сила "Продължаваме промяната" до получаване на мандата Киров вярва, че не е редно да се предоставя това време, тъй като то за нищо не се използва. "Времето, което се даде на ГЕРБ трябваше да се използва и от втората сила. Приказки за наивници са, че трябва да се осигури време", категоричен е професорът.

Разговорите започват още в изборния ден. Пет минути след изборния ден е ясно, добави конституционалистът.

Разбирам президента в тази сложна ситуация, добави той. И още: Излиза, че кретаме в тази процедура, защото посред зима не можело да се правят избори. Ако се наложи, ще ги правим посред лято и посред зима, ако трябва и на Нова година. 

Вторият опит ще завърши с неуспех. Какви са тези хора да поставят условия. А останалите политически сили трябва да ги приемат, може да го направят, ако са в много тежък махмурлук.

Той не подмина и акад. Николай Денков, който е кандидата на Промяната за премиер. Според проф. Киров това бил най-неуспешния образователен министър. Проф. Киров му "ял попарата като преподавател".

Третият мандат най-вероятно ще бъде на "Български възход", прогнозира още той.  С разтягане на процедурата даваме възможност на едно посолство да се ориентира, добави юристът.  Той смята, че третата сила не бива да бави проучвателния мандат повече от седем дни.

Не трябва да се маха фигурата на служебното правителство, ако нямаше такова, щеше да управлява правителството на Кирил Петков, което е първото правителство, паднало с вот на недоверие, заключи юристът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай