Двоен удар за Гешев във ВСС

Отхвърлиха искането му етимолог да каже дали изразът „политически боклук“ е обида

Двоен удар за Гешев във ВСС | StandartNews.com

Двоен удар във ВСС получи главният прокурор Иван Гешев.

ВИЖ ОЩЕ: Правосъдният министър проговори за Гешев. Решението

Пленумът на висшите магистрати не прие доказателствените искания на Гешев. Той поиска експертиза на етимолог, за да стане ясно дали изразът "политически боклук" е уронил престижа на съдебната власт.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев в отбрана. Остри думи

Предложението беше отхвърлено с 4 гласа "за" и 17 гласа "против".

ВИЖ ОЩЕ: Гешев с неочакван защитник, президентът с главна роля в казуса

Освен това Гешев поиска да бъде направено социологическо проучване, което да покаже какво е нивото на доверие към съдебната власт към датата 15 май, когато той направи пресконференция и използва израза "политически боклук", както и след тази дата. Последното доказателствено искане, което главният прокурор направи е да се поиска информация от отдел "Публична комуникация" за това кой може да публикува в профила на главния прокурор в Туитър.

Според членовете на ВСС, които гласуваха против доказателствените искания, те са ненужни и не са необходими, защото изясняването на фактите и обстоятелствата са в експертизата на всички магистрати, участващи в заседанието.

Магистратите гласуваха поотделно отправените доказателствени искания на главния прокурор Иван Гешев. Доказателственото искане за експертиза на експерт със специалност етимология или лингвистика, която да изясни дали с израза "политически боклук" е уронил престижа на съдебната власт, беше отхвърлено със 17 гласа "против" и 4 гласа "за" 17.

Пленумът на ВСС отхвърли и искането за социологическо проучване, което да покаже какво е доверието към съдебната власт към датата 15 май и след нея. Това предложение беше подкрепено само от петима магистрати, а 16 гласуваха "против".

По отношение на искането на главния прокурор за получаване на информация от “Публична комуникация” към администрацията на главния прокурор за изискване на информация за това дали посочения профил в Туитър на Гешев е служебен и кои лица могат да качват в него, магистратите гласуваха с 2 "за", а "против" гласуваха 19.

Преди гласуването главният прокурор отбеляза, че по същество ситуацията е дума срещу дума. "Ние смятаме, че не сме уронили престижа на съдебната власт, вносителите смятат, че сме уронили престижа. В рамките на един процес, в който страна са и вносителите трябва да се приеме едно от двете мнения без каквато и да е обективна конкретика дали това се е случило или не се е случило", подчерта той.

Заседанието продължава, очаква се да бъде изслушана Даниела Машева - заместник на Гешев. Според правосъдния министър Атанас Славов гласуването по решението за отстраняване на Гешев може да се състои още днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай