Двама са малко, трима са много за кабинет (ОБЗОР)

Двама са малко, трима са много за кабинет (ОБЗОР) | StandartNews.com

Реформаторите искат и патриотите, те отказват постове

Пореден ден на преговори за съставяне на правителство с партийни лидери проведе шефът на ГЕРБ Бойко Борисов. Окончателно решение обаче и вчера нямаше, тъй като реформаторите отново се разделиха и не успяха да вземат единно решение. Предстои то да дойде в петък.

Формулата за следващия кабинет засега изглежда като приказката - двама са малко, трима са много. А Реформаторският блок отново върна преговорите за съставяне на правителство в начална фаза. След двучасовите разговори по време на председателската среща в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи специално изявление пред медиите заедно с лидера на ДБГ и съпредседател на РБ Меглена Кунева. "От проведените разговори за мен стана ясно, че единствената възможна формула да се създаде правителство е, ако се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и РБ", заяви Борисов. И допълни: "Кабинетът ще ползва плаващо мнозинство". Общият брой на депутатите от ГЕРБ и РБ е 107, но Генерала обяви как всички лидери на срещата са подчертали, че "предсрочни избори зимата са фатални за държавата". И посочи: "Ние ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер, всеки вторник дневният ред на Министерски съвет да се представя на лидерска среща". Вчера на поканата на Борисов се отзоваха Лютви Местан, Михаил Миков, Меглена Кунева, Валери Симеонов, Ивайло Калфин, Светлин Танчев и Румен Йончев. А срещата се проведе в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева. Стана ясно, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров не е бил поканен, защото партията му отказа да участва в първия кръг консултации. А въпреки първоначалните очаквания лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев не присъства на разговорите. Само час след като Борисов и Кунева лансираха вариант за коалиционен кабинет на малцинството, включващ ГЕРБ и РБ, Кънев излезе с друга позиция: "Реформаторският блок поддържа усилията за постигане на мнозинство и управление в трипартиен формат между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт". "Няма да коментирам хора, които на половин час си сменят мнението!", скочи видимо изнервен на реформаторите съпредседателят на Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО Валери Симеонов. И припомни, че още преди дни патриотите имат позиция да подкрепят програма на правителството, а не да влизат в коалиция. От ГЕРБ не направиха официален коментар, но ключови ГЕРБери дадоха да се разбере, че ДСБ "си играят с огъня" и са на крачка от "откровен саботаж на десноцентристкото управление на страната".

Междувременно Кънев обясни, че вчерашното събрание на седемте лидери е било само с "консултативен характер" и поиска нови срещи с ГЕРБ и патриотите. След това изявление депутатите на Блока отново се събраха на заседание. На него те са взели решение да направят допитване до централите си дали да приемат участие в кабинет на малцинството. Отговорът трябва да е готов в петък, научи "Стандарт". Според десни депутати вероятността да е положителен е изключително малка. Причината е, че подобен формат не дава възможности за реформи, мотивираха се те.

Непосредствено след лидерската среща и преди изявленията на колегата си Кънев Кунева заяви: "Това, което казаха лидерите на всички политически партии, включително и г-н Миков, е, че волята на българските избиратели е да се даде шанс на десноцентристките партии в лицето на ГЕРБ и на Реформаторския блок".

Междувременно от екипа на Бойко Борисов съобщиха, че вече са сформирали работна група за изготвяне на коалиционно споразумение с реформаторите в състав евродепутатът Томислав Дончев и народните представители Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

Радан се въздържал за Цачева

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев гласува "въздържал се" при избора на Цецка Цачева за председател на Народното събрание. Това става ясно от разпечатката след вота. Действието му ядоса лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Гласуването с "въздържал се" е мое лично решение, каза Радан Кънев. Според него Реформаторският блок е дал повечето гласове "за" Цецка Цачева, както е обявил предварително. С което демонстрирахме подкрепата си, добави Кънев.

Национал-популизмът не може да бъде представен като център

Лютви Местан, лидер на ДПС

За първи път чухме изчистено предложение за съставяне на правителство на коалиционното малцинство. И в този смисъл ние очакваме конкретизиране на това предложение заедно с управленска програма. В понеделник заявихме, че не можем да бъдем опозиция на собствената си платформа. Дали ние ще подкрепим правителството, е въпрос на политическа програма, която ще ни предостави, а разбира се, и на още един много важен въпрос: Въпрос на политическа отговорност е да приемеш една подкрепа, въпрос на още по-голяма политическа отговорност е да отхвърлиш подкрепата, да отхвърлиш подадена ръка. Но всеки политически акт, в това число актът на протегната ръка, е конкретно исторически, временно обусловен. Ние така прочетохме нашата отговорност в нощта след изборите и ни беше отговорено с високомерното: "Не ви искаме подкрепата". И аз мисля, че високомерно отношение към декларирана подкрепа от ДПС не е в посока на постигането на необходимото съгласие за евроатлантическия профил на управлението на страната. Продължаваме да бъдем конструктивни, защото така четем отговорността. Едно е сигурно - няма да видите ДПС в съюз с национал-популизма. Когато казвам, че в 43-ото народно събрание не би могло да се сформира десноцентристко парламентарно мнозинство, което да стои зад десноцентристките политики, аз не изразявам претенция. Представям една обективна даденост, резултат от вота. Цялата политологическа мисъл да бъде впрегната в опита да се представят политически сили извън ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС като ясно ситуирани в десноцентристкото политическо пространство, особено пък опитът национал-популизмът да бъде представен като център, е абсолютно невъзможен, защото каква е политическата идентичност на една партия, а не е въпрос на етикет. Национал-популизмът не може да бъде представен нито като център, нито като модерен патриотизъм, защото е антисистемен по своята същност и евентуална коалиция на дясното с национал-популизма ще има за ефект не сваляне на моралната маска на десния политически субект, ще има ефекта на съдирането на моралната маска.

Подходът на ГЕРБ е правилен

Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ

Това беше правилният начин да се търси съгласие между всички политически сили. Логиката бе, че е лош вариант да отидем веднага на избори, както и не е редно да се направи правителство с хоризонт - било то няколко месеца или година - това значи веднага да започнат предизборните кампании за следващите избори. Изцяло подкрепяме това нещо и сега е моментът действително да се прояви национално съгласие и национална отговорност - малко да си поприберем партийните претенции. На второ място, Бойко Борисов заяви, че е отговорност на ГЕРБ да търси работеща формула и постави всички опции на масата, в които може да се постигне стабилно управление. Уточнихме се, че най-голяма стабилност има една конструкция, в която в основата са ГЕРБ и Реформаторският блок. Такава коалиция няма мнозинство. Уточнихме се, че след като я сформират, още преди да предложат кабинет, ще предложат на всички парламентарни групи основните точки от програмата на това правителство, където ние ще можем да дадем мнение, предложения и различни варианти. Така ще се изясни кой и по какви точки би могъл да подкрепи правителството. Оттук нататък е въпрос на диалогичност и отговорност от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок, мисля, че е осъзната, да търсят подкрепа по основни теми.

Хората на Бареков за пълен мандат

Българският демократичен център (БДЦ) не е отстъпил от позицията, изказана веднага след изборите, че трябва да се направи едно адекватно, предвидимо и стабилно правителство за възможно най-дългия и позволен от конституцията срок - 4 години. Това заяви след края на лидерската среща председателят на ПГ на БДЦ Светлин Танчев. "Това, което виждаме днес от позицията на ГЕРБ - търсенето на диалогичност и подкрепянето на адекватни политики, смятаме, че е нормално, и ако по този начин вървят нещата в диалог и градивност, мисля, че наистина може да се получи едно стабилно управление", отбеляза Танчев. От БДЦ припомниха, че вече са декларирали готовност да подкрепят кабинет на ГЕРБ. "Без да извива ръце за конкретни фигури, а чрез обединяване около конкретни политики", каза Танчев.

Диалогът продължава, нужно е мнозинство

Михаил Миков, лидер на БСП

Нищо не е ясно, докато не се случи. Много ще зависи каква политика се прави за хората и дали народът ще подкрепи мерките и действията на такова правителство. Този въпрос не е абстрактен и не е въпрос между политиците, той е въпрос на преценка от гражданите.

"БСП лява България" ще бъде опозиция на десноцентристкото правителство. Диалогът продължава. Очевидно е, че трябва в рамките на 43-ото народно събрание да се формира мнозинство. Мнозинството, както е решено от избирателите, се очертава да бъде дясно-център.

Бойко с Дол на Лъвов мост

Президентът на ЕНП Жозеф Дол ще присъства на инспекцията на кмета Йорданка Фандъкова на Лъвов мост, научи "Стандарт". Председателят на ЕНП идва у нас на еднодневна визита, като ще се срещне с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с Реформаторския блок, с председателя на парламента Цецка Цачева, с президента Росен Плевнелиев.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай