Дъщерите на БСП завиха към опозицията.Ново крило

Учредяват го утре в НДК

Дъщерите на БСП завиха към опозицията.Ново крило | StandartNews.com

Ана Ананиева и Нора Ананиева

Докато една част от дъщерите на БСП се пробваха за депутати на редовните избори и не успяха да влязат в парламента, друга откровено зави към вътрешната опозиция. Няколко видни щерки на партията минават към новото ляво крило.

Опозицията се обедини в нето с цел да иска спешни промени в програмата на Столетницата и посланията й за предсрочния парламентарен вот. В новото ляво крило влизат едни от най-ярките критици на настоящето ръководство на левицата, включително знакови лица като журналиста Велислава Дърева, бившия зам.-енергиен министър Явор Куюмджиев и екс зам.-шефа на Народното събрание Валери Жаблянов. До тях се нареждат дъщерите на емблемите на БСП в последните 30 години Нора Ананиева и Георги Пирински. И двете видни щерки носят името Ана.

Ана Пиринска и Георги Пирински

"Това е ново обединение в БСП с 3 основни задачи - да се върне демократичното начало и колективното ръководство в партията, да създадем условия за дискусия какво е новото ляво и мястото на БСП в него - и в страната, а защо не и в Европа. И да си върнем партията. Имаме идея да направим и по-широко обединение, включително и в бъдеще за разговори с Мая Манолова, Татяна Дончева, Георги Кадиев, Красимир Янков. Идеята е да възстановим диалога", обясни пред Lupa.bg Явор Куюмджиев. "Не правим нова партия, не искаме да се цепим", категоричен бе той.

https://faktor.bg/media/article_gallery/uploads/New-folder-_3/yavor_kujumdjiev.jpg

Явор Куюмджиев

Новото движение ще бъде официално учредено тази събота в НДК, като организаторският състав се състои от: Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Димитър Генчев, Албена Шавел, Чавдар Георгиев, Ана Пиринска, Георги Тодоров, Ана Ананиева, Явор Куюмджиев, Бойко Петев и Елеонора Ангелова.

Проектът е със заглавие "Идейно-политическо обединение в БСП „Платформа „Социализъм ХХІ век“ и е съгласно членовете на партийния устав.

На форума ще бъде прието Обръщение за политическите задачи пред БСП и левицата, а в дългосрочен план Обединението ще работи за възстановяване на идейната дискусия и на демократичното единодействие в партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай