Драмата в КЕВР. Важат ли решенията на комисията?

Парламентът трябва да определи временен председател до избора на нов

Драмата в КЕВР. Важат ли решенията на комисията? | StandartNews.com
  • Парламентът трябва да определи временен председател до избора на нов

На фона на изключително сложната ситуация в енергетиката, шефът на Комисията за енергийно регулиране Станислав Тодоров се оказа замесен в изключително оплетен съдебен казус.

Конституционният съд обяви в четвъртък избора му за незаконосъобразен. Това означава, че от същия ден Тодоров губи поста си. На този етап не е ясно кой ще изпълнява длъжността председател до избора на нов член на регулатора и дали с решението на КС не се възстановяват правомощията на Иван Иванов.

Юристите са категорични, че Тодоров няма право да упълномощи заместник, защото и той ще се окаже нелегитимно избран. Единственият шанс КЕВР най-бързо да има временен шеф до избора на нов, е парламентът с гласуване да даде правомощия на някой от членовете на регулатора. Най-опасно е, че част от решенията на Комисията в последните пет месеца могат да се оспорват от заинтересованите страни. Това означава, че под въпрос може да се постави повишението на цените на газа и тока.  

"Това не означава, че Тодоров за в бъдеще няма да е председател на КЕВР, а че никога не е бил. Причината за това е във възприетото преди две години от КС ново тълкуване, според което обявените за противоконституционни решения на Народното събрание са невалидни от момента на влизането им в сила. Т.е. през 2020 г. конституционните съдии придадоха обратна сила на някои свои актове и решението, с което обявиха за противоконституционен избора на председател на КЕВР, е един от тях", разяснява правният портал Lex.bg.

Според него последицата от произнасянето на конституционните съдии е, че Станислав Тодоров никога не е бил начело на регулатора. Това значи, че се "отваря вратата" за оспорване на решения на КЕВР, приети след встъпването на Тодоров на поста, пише още Lex.bg. Това обаче не означава автоматично, че всички решения на КЕВР може да бъдат поставяни под въпрос, а евентуално единствено тези, при които неговият глас е бил решаващ за формиране на мнозинство – членовете са се разделили 3 на 2 и той е бил третият.

В последните месеци решенията са били вземани единодушно, така че няма реална опасност те да бъдат отменени, твърди Владимир Табутов от "Продължаваме промяната".

От ГЕРБ-СДС поискаха незабавно изслушване на министъра на енергетиката в оставка Александър Николов в пленарната зала. За същото призова и зам.-председателят на комисията по енергетика Рамадан Аталай (ДПС). Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова настоя мнозинството по най-бързия начин да внесе проект на решение за смяна на "противоконституционния председател, за процедурни правила, отговарящи на Конституцията, за спешно изслушване на министъра на енергетиката".

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС разясни, че след решението на КС председателят на КЕВР днес, до края на деня, трябва да освободи кабинета си, а служителите на комисията от тази секунда не трябва да изпълняват нито едно негово разпореждане. КЕВР няма председател - това е форсмажор, подчерта Чолаков.

Решението на КС означава, че всички решения на КЕВР в този състав могат да бъдат оспорени от всяка заинтересована страна, което означава колапс за българската енергетика, посочи Атанасова. По думите ѝ в последните дни на 47-ото НС трябва да се внесе процедура по избор на нов председател на КЕВР, за да продължи комисията да работи. Според Атанасова ни очакват тежки месеци за българската енергетика.

Станислав Тодоров встъпи в длъжност на 10 февруари 2022 г. Още на 8 март Конституционният съд образува дело за избора му. Решението на Народното събрание бе атакувано от депутати от групата на ГЕРБ, които твърдяха, че с него е погазен принципът на правовата държава. Това е станало с промените на критериите, на които да отговарят номинираните за поста, предприети след откриването на процедурата за избор на нов регулаторен шеф. Според ГЕРБ Станислав Тодоров не отговаря на изискванията на Закона за енергетиката в частта за критериите за шеф на КЕВР нито в старата, нито в новата му редакция.

Според тях дружествата, в които е работил той, не са лицензирани като такива от енергетиката. Според опозицията с избора на Тодоров не са спазени изискванията относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия – да се гарантира независимостта на регулаторния орган, чрез назначаване на членовете му въз основа на обективни, прозрачни и публично оповестели критерии в рамките на независима и безпристрастна процедура, с която се гарантира, че кандидатите имат необходимите умения и опит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай