ДПС поиска да падне банковата тайна за "1000-та хитреци" от КТБ

Награда "Дервиш" за толерантност се учредява от идната година

ДПС поиска да падне банковата тайна за "1000-та хитреци" от КТБ | StandartNews.com

Банковата тайна за всички публични фигури - 1000 вложители, които са били с договори за преференциални лихви в КТБ да отпадне. За това настоя председателят на ДПС Лютви Местан. По думите му в ПГ на ДПС е взето решение да се инициират промени в закона, за да може час по-скоро да се разбере "кои са тези 1000 души с преференциални лихви трансформирани в нормални, за да могат да си получат по Фонда за гарантиране на влоговете поне по 100 000 евро". "Тези 1000 имена следва незабавно да станат публичен факт. Българското общество трябва да знае цялата истина за консултантските договори дали между публични личности и банката, били те и членове на семейството им", заяви Местан.

Председателят на ДПС коментира и кризата в Македония, като посочи, че "ситуацията там актуализира стойността на българския етнически модел". "ДПС осъжда категорично дори внушенията за разрушаване на границите на Македония, ние сме за суверенна Македония, която ще се развива като демократична държава, в която ще се развиват правата на всички малцинства", заяви Местан. Председателят на ДПС отново повтори позицията на ДПС и АЛДЕ за продължаване на процеса на разширяване на ЕС. "Ние либералите да инициираме нова концепция за ускорена интеграция на Западните Балкани, като най-надеждна превенция за заспалите в Балканския регион конфликти да се събудят и да бъдем изправени пред такива драматични ситуация, каквато днес изживява Македония в Куманово", допълни Местан. Преди ден същата теза бе застъпена и от президента на ПЕС Сергей Станишев. "Няма ревност от наша страна, нито ограничение, заради тоталното съвпадение в тезите ни", заяви Местан. Запознати припомниха, че пръв председателят на ДПС призова за продължаване на процеса на разширяване на Съюза на международна конференция в резиденция Врана по случай 10-годишнината от подписването на Договора за присъединяване на България и Румъния в ЕС.

На въпрос дали Движението е обявило война на Реформаторския блок заради реформите, Местан риторично запита: "Как да воювам с отсъстващи реформи?". Председателят на ДПС обяви и нова инициатива на Движението. "ДПС учредява годишна награда за хора, допринесли за утвърждаване на толерантността в българското общество", каза Местан. Призът ще се дава за утвърждаване на толерантността в българското общество. Наградата ще се казва "Дервиш" и ще бъде връчвана от следващата година след решение на обществен съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай