ДПС не може да бъде превзето

ДПС не може да бъде превзето  | StandartNews.com

Ръководството на движението обяви, че то е единно и сплотено

Близо 400 души се събраха в Кърджали, за да отбележат 26-ата годишнина от основаването на ДПС. "С това честване искаме да дадем няколко политически знака, които да стигнат до нашите избиратели. Първо - че областната структура, която е най-голямата в страната, е единна и сплотена въпреки бурния политически живот през последните дни. Второ - няма разцепление в структурите в Кърджали и диалогът с нашите избиратели не е нарушен, той не е спирал, даже е по-активен". Това каза на пресконференция Хасан Азис, временно изпълняващият председател на Областния съвет на ДПС-Кърджали. Той подчерта, че да отбележат 26-ата годишнина на партията са поканени учредителите на ДПС, репресирани по време на т.нар. възродителен процес, бивши депутати и бивши представители на движението в централната изпълнителна власт, активът на ДПС от област Кърджали, тримата съпредседатели на ДПС Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза, както и депутати от ПГ на ДПС.
Отново подчертаваме нашата евроатлантическа ориентация и не на последно място, от гледна точка на зрелостта и мъдростта, заявяваме, че в дневния ни ред е да продължим пътя за повишаване стандарта на живот на нашите избиратели и на всички български граждани, каза още Хасан Азис.

"Кърджали продължава да бъде крепост на ДПС. Както Кърджали, така и ДПС са непревземаеми крепости, те не могат да бъдат превзети нито отвън, нито от вътре", заяви един от съпредседателите на движението Четин Казак. Другият съпредседател Рушен Риза пък подчерта, че ДПС ще продължи да отстоява принципите и целите на ДПС отпреди 26 години, когато е учредено. Той визира и някои все още нерешени проблеми като изучаване на майчиния език като задължително избираем предмет в училище, включването на представители на етническите малцинства в някои силови структури, както и недопускането им в определени държавни структури. Рушен Риза се обърна към всички избиратели в страната и чужбина с думите: "Онова ДПС, което е учредено опреди 26 години, е същото, то е непроменено. То ще продължава да бъде изразител на вашите права и ще се бори за вашите права".

"Преди да влезе в турското посолство, Лютви Местан е заявил, че ще подаде оставка като председател на ДПС", отговори Мустафа Карадайъ на журналистически въпрос. "Лютви Местан не е имал контакти с мен. Доколкото знам, той е обявил тези свои намерения. Така поне се чу в общественото пространство", каза още Карадайъ. И допълни: "Вместо да говорим в партията, Лютви Местан се скри в едно посолство. От кого е бил застрашен", попита той.

На пресконференцията в Кърджали Хасан Азис коментира, че няма информация в града да се провежда алтернативно тържество по повод 26 години от учредяването на движението на 8 аянуари 1990 г., какъвто слух плъзна през деня. Присъстващите на пресконференцията учредители и репресирани също потвърдиха, че не са получавали такава покана. В същото време бившият областен лидер на ДПС Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер, който е и сред учредителите на движението в Кърджали, бе забелязан в едно от заведенията в района на автогарата в Кърджали. С него беше и бившият народен представител Шабанали Ахмед. Юмер обяснил лаконично, че посреща гости от чужбина и че майка му е болна, затова няма време за тържества. Сметката в заведението платил бившият депутат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай