ДПС бойкотира сесия на старейшините в Кърджали

ДПС бойкотира сесия на старейшините в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Извънредната сесия на местния парламент в Кърджали пропадна зарази бойкот на старейшините на ДПС. Тя бе насрочена по настояване на 15 съветници с една единствена точка - предсрочно прекратяване правомощията на председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа.

В края на миналата година съветници от БСП, подкрепени от ГЕРБ, поискаха оставката на Мустафа. Повод за това стана фактът, че той не отговори на зададените му въпроси, свързани с проваленото удостояване на тържествената сесия на 21 октомври 2012 г. на ген. Васил Делов със званието "почетен гражданин на Кърджали". Опозицията в местния парламент има упреци към председателя за още няколко неща, сред които несъобразяване с мнението й по важни за общината въпроси и нежеланието да се търси консенсус и сближаване на позициите.

"Това е поредното неуважително отношение от страна управляващите от ДПС, които имат мнозинство. Ние не искаме да се саморазправяме с Раиф Мустафа, настояваме за нова атмосфера и нов стил на работа в местния парламент", коментира лидерът на БСП Милко Багдасаров. По думите му общината е в тежка управленска криза и е непростимо да се работи в такива условия. "Това, което се случи днес и този непукизъм са обидни, както за останалите съветници, така и за всички жителите на общината", заяви още Багдасаров. Той прогнозира, че ако ДПС продължат с този подход, може да се стигне до радикализиране действията на БСП съветниците, което ще блокира не само дейността на  местния парламент, но и общинска администрация, което е в ущърб на всички.

"Свидетели сме на поредния факс, дошъл от Централата на ДПС за бойкот на  сесията. Това е една демонстрация на сила, която за пореден път показват колегите от Движението. Ние искаме оставката на председателя Раиф Мустафа, макар че не само той е виновен за патовата ситуация", коментира шефът на групата съветници от ГЕРБ Илия Илиев. Според него колегите им от ДПС са показали за пореден път, че имайки мнозинство в местния парламент, могат да прокарат всякакви решения без да се съобразяват с останалите избраници. По думите на Илиев явно има страх сред съветниците от Движението за разнобой  при  тайното гласуване за оставката на Раиф Мустафа. Илиев подчерта, че ако се стигне до радикализиране на действията при гласуване на отделни решения, съветниците от ГЕРБ са готови да подкрепят колегите си от БСП.

"Липсата на кворум означава, че сесията се отлага и тя трябва да бъде насрочена отново в 7-дневен срок", обясни  дългогодишният съветник Милан Миланов от БСП. "Има разнобой в ДПС и няколко гласувания го показаха, защото не всички харесват председателя на местния парламент  Раиф Мустафа и са съгласни с общинския партиен лидер", каза  Миланов и обвини колегите си от ДПС в силови методи.

Час след края на сесията от ДПС излязоха с официална декларация, с която заявиха, че няма да позволят използването на дейността на местния законодателен орган за предизборни цели от страна на БСП и ГЕРБ.  Според хората на Доган в Кърджали, с отсъствието си от няколко поредни заседания представителите на  БСП и ГЕРБ са показали липса на желание за диалог и омаловажаване работата на Общинския съвет. В декларацията си ДПС съветниците подчертават, че "атаките към работата и поведението на председателя на ОбС Раиф Мустафа са безпочвени  и имат характер на предизборен пиар, затова както те, така и Общинското ръководство на ДПС-Кърджали застават категорично зад него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай