ДПС остри към прокуратурата. Какво става със златните паспорти?

Има съмнения за симбиоза с кръга "Капитал", каза Карадайъ

ДПС остри към прокуратурата. Какво става със златните паспорти? | StandartNews.com

През март приехме ограниченията за възможността да се придобива българско гражданство чрез инвестиции. Тогава в закона записахме, че ДАНС трябва да провери всеки един от случаите на издаване на такова гражданство за целия период в срок от 6 месеца. През февруари, а и след това, сме сезирали Прокуратурата да провери всеки един от случаите за издадени такива гражданства на база инвестиции. Минаха вече почти осем месеца, а срокът беше шест. Към настоящия момент нямаме информация да е извършвана такава проверка и какви са резултатите от тази проверка: нито на ДАНС, нито на Прокуратурата. Това заяви на брифинг лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ.

„Нещо повече – ние бяхме сезирали Прокуратурата и за извършване на проверки за законност на милиционерщината, оглавявана от Бойко Рашков, по време на изборите миналата година. Като отговор не получихме проверка, а една статистика, която е изнесена в медиите. Има и ред други случаи, в които виждаме как Прокуратурата не извършва проверки на един кръг хора в България. Още един пример – Конституционният съд се произнесе за гражданството на Кирил Петков и беше категоричен, че е нарушител на Конституцията и е декларирал неверни данни. Прокуратурата и там видяхме какви ги свърши. В един момент привидно в публичното пространство атакуват главния прокурор, но когато ние направихме предложения за промени в Конституцията и за ограничаване на правомощията на главния прокурор, те избягаха. И вече у нас буди подозрението и съмнението за симбиоза. Ползват за параван атаките в публичното пространство срещу главния прокурор, а от другата страна Прокуратурата ги прикрива.

Симбиозата е с кръга „Капитал“, а не с прокситата на кръга „Капитал“. Прокситата на кръга „Капитал“ ги виждаме и те са примерите за тази симбиоза“, добави той.

„Какво стана със схемата за златните паспорти: какво се прикрива, кои са участниците в тази схема. „Имаше съмнения, че Стамен Янев е издал сертификати за инвестиции и с един и същи сертификат са ползвани от над 100 лица, предимно китайски граждани. Кой кого прикрива? Ще настояваме за тези отговори кой на кого е предоставял гражданство. И дали това лице не е същото, което е подарило земите около Божурище на Кирил Петков и компания?“, запита Хамид Хамид.

Йордан Цонев от своя страна обърна внимание на законопроекта за забрана на износа на петролни продукти, преработени в рафинерията „Лукойл“, който ДПС внесоха. „Вчера енергийна комисия прие този законопроект, но нас продължава да ни учудва фактът, че част от организациите и хората, които стоят в българската дълбока държава – така наричам кръга „Капитал“, продължават да защитават позицията, че петролното ембарго на ЕС, което ще влезе от 5-ти декември, не обхваща това. Затова вчера говорихме за мимикрията на този кръг под маската на защита на евроатлантическите ценности“, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай