ДПС с остра критика към кабинета. Не се справя с кризите

На този етап управляващите действат ден за ден, на парче, без никакво планиране и превантивни мерки, пише в декларация, прочетена от Джевдет Чакъров пред НС

ДПС с остра критика към кабинета. Не се справя с кризите | StandartNews.com

Правителството няма план за управление на кризата в България, предизвикана от войната в Украйна. Това каза народният представител от ДПС Джевдет Чакъров в декларация пред НС от името на група.

"Ние от ДПС правим настоящата декларация, за да изразим огромното ни безпокойство, че правителството няма план за управление на безпрецедентната повсеместна криза в България, предизвикана от войната в Украйна. На този етап управляващите действат ден за ден, на парче, без никакво планиране и превантивни мерки. Светът трябва да се подготви за дълга война и за това, че кризите, породени от нея, ще имат сериозни, дългосрочни последствия. Правителството не управлява в посока на такава перспектива. Друг е въпросът какво и как управлява", каза още Чакъров.

По думите му втечненият газ не е алтернатива за Европа, защото няма достатъчен капацитет в света за транспортиране, а в рамките на ЕС няма такава инфраструктура, която да е достатъчна, за да поеме тези обеми и потребности.

"Няма план на правителството за евентуална патова ситуация. Какво ще стане, ако Русия спре доставките на енергоносители. Освен това ситуацията би се усложнила както и с оглед на зелената сделка, където се предвижда 40% от мощностите на "Марица изток" да бъдат намалени, както и закриване на енергийни мощности", заяви още Чакъров.

Той отбеляза, че няма мерки за осигуряване на продоволствие в държавата.

"Как да работят земеделските производители при условията на повишените цени на горивата, на тока, на препаратите за растителна защита, на повишението на цените на торовете", заяви още депутатът от ДПС.

"Ако правителството иска да унищожи този отрасъл, се движи в правилната посока. За животновъдите също липсва подкрепа от държавата. Все повече от тях закриват фермите си и предават животните си в кланици. Няма подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци. Те също заявиха, че есента няма да има протести, защото няма да бъдат в страната и няма да има такива производители. При това безхаберие в държавата има риск от проблеми с осигуряване на продоволствени стоки от първа необходимост и драстично увеличение на цените на храните", каза още Чакъров.

По думите му Русия и Украйна, взети заедно, осигуряват близо 30% от световния износ на пшеница, една пета на царевица.

Според него няма мерки за подкрепа на социално слабите и пенсионерите при високите цени на тока, храните и лекарствата. Той отбеляза, че и туризмът ще е засегнат, а какви мерки са набелязани, никой не съобщава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай