ДПС: Рухна схемата на Прокопиев за набеждаване на Пеевски

Парламентът прие предложението на Движението за забрана на "златните паспорти

ДПС: Рухна схемата на Прокопиев за набеждаване на Пеевски | StandartNews.com

Рухна схемата за набеждаването на народния представител от ДПС Делян Пеевски по "Магнитски". Това заяви зам.-председателят на ДПС и Парламентарната група на движението Йордан Цонев, след като парламентът прие днес предложенията на ДПС за забрана на т.нар. "златни паспорти" и пълна проверка на всеки един случай на предоставено инвестиционно гражданство. Един от вносителите на законодателната инициатива за преустановяване на тези схеми у нас е именно Делян Пеевски.

Имаше схема за набеждаването на нашия колега Делян Пеевски по закона "Магнитски" за злоупотреба с тези т.нар. златни паспорти. Днес стана ясно, че това бе една скроена тук, в България, лъжа за него, скроена от медийния и енергиен олигарх Иво Прокопиев, подчерта Йордан Цонев на брифинг в парламента, даден от ръководството на ПГ на ДПС. Ние смятаме, че това е една стъпка напред - истината за нашия колега да излезе. А истината е, че той няма нищо общо с това. Нещо повече - ние смятаме, че при проверката следите ще отведат другаде, а именно - към тези, които направиха сглобката, както се изразяват службите, срещу нас, категоричен бе Цонев.

Поводът за брифинга бе приемането на поправките в Закона за българското гражданство, най-важните от които - за отмяна на инвестиционното гражданство и пълна проверка на всички т.нар. "златни паспорти", бяха внесени от ДПС. Това е една инициатива на Движението още от декември, когато Европейската комисия публикува доклад относно преговорите със САЩ за отпадане на US-визите, припомни Йордан Цонев.

Като една от пречките за отпадане на визите за САЩ ЕК посочи продажбата на инвестиционно гражданство в някои страни, в това число и в България. Тогава ние решихме, че трябва да направим тази законодателна инициатива. Тя мина през много перипетии. Слава, Богу, днес се сложи точка поне засега на този процес. Беше приет законът. Бяха приети нашите предложения да отпадне инвестиционното гражданство - т. нар. златни паспорти, каза Цонев.

И най-важното - бе прието предложението ни всички случаи, в които има издадени златни паспорти да бъдат проверени един по един, подчерта зам.-председателят на ДПС.

Излязоха много информации, че с тази практика е злоупотребявано и че има случаи, в които такива паспорти са получавали дори хора от чужди разузнавателни служби, каза още Цонев. И съобщи: "Ще следим с интерес проверките и ще продължим да работим по това да отпаднат и инвестиционните визи, защото там също има злоупотреби".

От името на ДПС искам да благодаря на всички парламентарно представени партии, които подкрепиха текстовете. Успяхме да заличим срама от години, заяви и зам.-председателят на ДПС Хамид Хамид. Той припомни, че  България бе сочена от Европейската комисия и от Европейския парламент за водеща страна по измами със "златни паспорти".

Това, което не успяхме да свършим обаче е да пресечем схемите и измамите с постоянното продължително пребиваване, предоставено срещу инвестиции. Но ние ще продължим да настояваме тези схеми да бъдат преустановени. Ще продължим да подаваме сигнали до съответните правоохранителни органи за пълна проверка на всяка една такава измама. Защото с механизма на постоянно продължително пребиваване в  страната ни и на територията на ЕС продължават да влизат лица от китайски и от руски произход, които са с неизяснени намерения и действия, каза Хамид Хамид.

Вече има достатъчно факти и твърдения на различни хора, че тази организирана схема сочи към българската олигархия, че тази схема води до сега властимащите и управляващи страната в момента, подчерта зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай