Дончев: Само ГЕРБ ще спечели от предсрочен вот

Дончев: Само ГЕРБ ще спечели от предсрочен вот | StandartNews.com

ГЕРБ има най-голям интерес от предсрочни избори, но ние крепим стабилността в страната. Това заяви пред БНТ вицепремиерът по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев. "Ако следваме чисто политическия интерес, само ние имаме интерес от предсрочни избори, защото може да се надяваме да си подобрим резултата, който имаме в момента. И най-голямата ирония в настоящата ситуация е, че ние, от политическа гледна точка, имайки най-голям интерес от предсрочни избори, се явяваме в ситуацията да кърпим стабилността. Това е голяма ирония", обясни вицепремиерът. 

Има състезание по опозиционност в Народното събрание, което обхваща и част от управляващите. Правителството ще си върши работата докато може, категоричен бе той.

Синтетична истерия, не мога да разбера къде е сензацията. Така Дончев коментира фокусирането на медиите върху срещата на премиера Бойко Борисов с българите в Лондон. Както и опитите за провокации от страна на партийни активисти да изкарат министър-председателя от равновесие. "Една дама чете от някакъв тефтер или от лист, млади хора задават въпроси, премиерът отговаря, доколкото обстановката в залата предполага възможност да се отговаря. Къде е интригата?", запита вицепремиерът. И заключи:"Шумна седмица. Няма нищо лошо, когато в публичното пространство с необходимата доза критичност се правят всякакви коментари, обичайно насочени към това, което се случва в кабинета. Единственият проблем е, че понякога появата на такива синтетични истерии пречи на реалната работа. Политиците, освен да говорят, трябва да вършат и работа, особено в правителството".

"Проблемите в обществените поръчки не идват от закона, имаме проблем когато не се спазва самият закон. Имаме директива от години, която предполага повече участници при всяка процедура". Законът за обществените поръчки до голяма степен припокрива европейските препоръки, коментира още Дончев и допълни, че не очаква президентът да наложи вето.

В момента процедурата за кандидатстване по европроекти е значително улеснена, каза вицепремиерът в отговор на въпрос на зрител. Към момента страната ни надвишава 96 % усвояемост. 250-300 млн. евро предстои да бъдат възстановени от ЕК.

През 2016 г. страната ни ще постигне икономически ръст, близък до 3 %, смята той.

Дончев коментира и блокадата по българо-гръцките ГКПП. Това е безобразие, щетите са големи, всичките ни усилия са на дипломатическо ниво, надяваме се институциите си в Гърция да си свършат работата. Протестиращите в Гърция вършат нещо незаконно и настройват всички срещу себе си, заяви вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай