Дончев заплете интригата. Премиер с необичайно качество

Бившият вицепремиер повдигна завесата

Дончев заплете интригата. Премиер с необичайно качество | StandartNews.com

Вместо да внесе яснота кой ще е кандидат-премиерът на ГЕРБ, зам.-председателят на партията заплете още повече интригата. Два са вариантите за кандидат за министър-председател, потвърди Дончев. И съобщи, че утре номинираният премиер ще отиде при Румен Радев, за да получи мандата за съставяне на правителство.

„Единият вариант е силна партийна кандидатура – Борисов. Другият е фигура, която да събира по-широка обществена подкрепа в ситуация, в която обществото е разделено – по-компромисна фигура“, обясни Дончев в предаването „120 минути” по бТВ.

Според Дончев за съставянето на кабинет се е работило много време: „Търсим хора, които ще бъдат обществено приемливи, с репутация и които ще вършат работа“.

„Ние сме в ситуация, в която ме питате с чия подкрепа кабинетът може да мине. Отговорът е - с подкрепата на всички и с подкрепата на никой. Ние докарахме ситуацията след двата месеца, отпуснати от президента, никакъв коалиционен формат не е възможен“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Според него изкопаните пропасти между политическите сили са дълбоки и дори да има аритметично мнозинство, то няма да „роди нищо добро“.

„Ще направим последен опит през следващата седмица да говорим с всички. В политиката трябва да има конкретни намерения. Това ще е още един цикъл от разговори“, посочи Томислав Дончев.

„Няма да излезем от ситуацията, ако всички дружно сме разсърдени на Нидерландия. Това се дължи на две години политическо безвремие. Ние сме големи майстори в това да убедим света, че сме най-корумпирани. Другите държави не правят така“, коментира той решението на Амстердам да ни блокира за Шенген.

Според него позицията на България трябва да е твърда и сигурна.

„Не мисля, че Рюте коментира качеството на оградата, а 50 евро такса за преминаване. Надявам се това да не е вярно. Съоръжението не може да спре мигрантите, но може да помогне на полицаите“, допълни Дончев.

По повод промените в Избориня кодекс бившият вицепремиер обясни, че машинното гласуване няма да изчезне.

„Остава електронната памет. Ако има опасения, че има нещо нередно – тя може да се проверява. С всички скандали в парламента ерозирахме доверието. В еволюцията на демокрацията сме дали възможност на избирателите да упражнят гласа си. Все по-малко българи се интересуват от участие в изборите – това е големият проблем“, подчерта Дончев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай