Събота,

Дончев с мрачна прогноза за икономиката наесен

От: СТАНДАРТ -
A
A
A
  • Най-острата фаза на кризата у нас ще е след септември
  • Готвим допълнителни мерки за второто полугодие на тази година, каза вицепремиерът

Мрачна прогноза за икономиката направи вицепремиерът Томислав Дончев. Според него най-острата фаза на икономическата криза у нас ще бъде през есента. „Затова освен всички мерки, които са планирани към момента, готвим допълнителни за второто полугодие на тази година.”, каза вицепремиерът във Варна. В морската столица той участва в работна среща с ректорите на университети и с кмета на града Иван Портних, предаде БНР.

Първите суми от ЕС за справяне с кризата около Covid-19 България ще получи вероятно през октомври, съобщи Дончев. Мярката 60 на 40 ще работи дотогава, докато има нужда, но очакванията са ми още преди края на годината да се върнем по пътя на възстановяването, прогнозира Томислав Дончев. Той коментира, че всички анализатори дават противоречиви оценки за характера на икономическата криза. По думите му се коментират различни проценти загуба на БВП. Всички обаче са единодушни, че дори да има спад на БВП, следващата година, когато се очаква да се върнем към растежа и той да бъде много по-голям от преди, това със сигурност ще бъде компенсирано, каза вицепремиерът.

В следващите години, освен политиките по декарбонизация, енергийната ефективност на публични и частни сгради и индустрия, акцент ще бъдат иновациите, посочи още вицепремиерът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички