Дончев: Проверката по "Ало, Банов съм" е стандартна

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНР, че информацията, която е изпратил в прокуратурата по така наречената афера "Ало, Банов съм", не е негово лично разследване, а стандартно разписана процедура...

Дончев: Проверката по "Ало, Банов съм" е стандартна | StandartNews.com

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНР, че информацията, която е изпратил в прокуратурата по така наречената афера "Ало, Банов съм", не е негово лично разследване, а стандартно разписана процедура. Тя се извършва при всяко съмнение за злоупотреби със средства от еврофондове. Подобна информация прокуратурата е получавала и при други случаи, каза Дончев:

"Случаят тук е малко по-различен. Доколкото случаят е с характер на публична сензация, доколкото аз знам, че органите на прокуратурата работят, реших, че всичко, което е събрано в администрациите под формата на документи, проверки, доклади и така нататък, би било от полза на прокуратурата заради целите на разследването или проверката, която тече там".

Томислав Дончев подчерта, че предоставя на прокуратурата информацията по аферата "Ало, Банов съм", в качеството си на вицепремиер, отговорен за усвояването на средствата от еврофондовете.

Той отказа да коментира съдържанието на папката с документи:

"Доколкото цялата информация е изпратена в прокуратурата, аз се боя, че тя би могла да има процесуална стойност, затова не считам за уместно да я коментирам. Мен не ме притесни информацията, която получих, а и сигнали от подобен тип ние получаваме много. Примерно преди настъпването на местни избори обичайният брой сигнали, които се получават, се удвоява или се утроява".

Документите, за ремонта, който е с европейско финансиране, са пристигнали с придружително писмо, подписано от Дончев, но Румяна Арнаудова не можа да уточни в какво качество ги е получил той.

Говорителят на главния прокурор не изключи след анализа на документите да бъдат снети обяснения от самия Дончев, както и от други лица.

Отказа и да се ангажира с прогноза дали по-скоро ще потвърдят ли те решението на наблюдаващия прокурор за финала на проверката или ще го променят:

"Вероятно ще следва да се снемат допълнителни обяснения от лица, за да можем да вземем адекватно и обективно в крайна сметка решение за това започваме ли разследване или не. Към този час обективно не е възможно заради значителния обем от документи да кажем дали тези документи разколебават или потвърждават решението на прокурора затова какво ще предстои след проверката", коментира Арнаудова.

Иначе - дотук обяснения са давали министърът на културата Боил Банов, предшественикът му Вежди Рашидов, Елена Йончева, която излъчи записите - два пъти, и споменатите в записа лица.

Дали обаче самият запис е автентичен или монтаж ще стане ясно, ако проверката прерасне в досъдебно производство, което ще научим до месец.

По повод прокурорската проверка за скандала „Ало Банов съм“ министърът на културата Боил Банов заяви:

"Аз се чувствам спокоен вече извън първоначалното ми нервно, както всеки един човек може би е нормално да реагира, когато се чувства засегнат несправедливо, а след като мине цялата проверка, аз ще си направя необходимите действия, а интересите на БСП изключително не ме интересуват".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай