Дончев: Паниката е по-страшна от коронавируса

Мигрантски натиск по българската граница няма,каза вицепремиерът

Дончев: Паниката е по-страшна от коронавируса | StandartNews.com

Много по-страшна е паниката, а не самата зараза с вируса, хората се презапасяват с хранителни продукти, а това не е добре, защото може да се появи спекула с цените на храните. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ. Взели сме всички мерки, ако се появи заразен с коронавирус у нас, да реагираме адекватно. Няма основания за паника и страх. Само след седмица-две ще дойде пролетта и вирусът ще изчезне. Но може икономическите последствия“, предупреди вицепремиерът.  Той коментира и мигрантската криза.

Мигрантски натиск по българската граница няма. Повод за паника няма. Ситуацията е сложна отвън нашата граница, но риск от мигрантски натиск към България няма, каза той по повод напрежението на турско-гръцката граница. „Към момента се справяме и няма нужда да искаме помощ от Европа – финансова, като охрана и друго. Българските митничари и военни познават границата, обстановката и терена и могат да реагират много добре. Ситуацията е абсолютно несравнима за последните няколко години – те са оборудвани с техника и всичко необходимо“, допълни Дончев.

„Исторически, за последните 4-5 години, миграцията към страната ни е много ограничена“, припомни вицепремиерът. Но придупреди: „Ситуацията в Близкия Изток е нестабилна и рисковете от създаване на мигрантска вълна към Европа не са никак малки“.

По повод еврото вицепремиерът Дончев бе категоричен, че няма условия, при които да не влезем в чакалнята на еврозоната. „Мнозинството трябва да бъде убедено, че няма нищо опасно в приемането на еврото. Плашещо е, че има митове и легенди, чел съм зловещи неща в сайтовете за фалшиви новини“, каза Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай