Добрева: Свободата е най-висша ценност, не е дар

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов, народни представители и общински съветници от групите на социалистите поднесоха венци и цветя на паметника на Българския опълченец по повод 142 години от Освобождението на София

Добрева: Свободата е най-висша ценност, не е дар | StandartNews.com

Свободата е най-висша ценност, тя не ни се дава даром. Това каза в словото си проф. Ваня Добрева, заместник-председател на Градския съвет на БСП - София и на Сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски". Тя говори по време на тържественото честване на 142-ата годишнина от освобождението на София от османско робство. Венци и цветя на паметника на Българския опълченец поднесоха лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов, заместник-председателят на ГС на БСП - София и на ПГ на БСП за България Христо Проданов, заместник-председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков, както и народни представители и общински съветници от БСП.

Проф. Ваня Добрева нарече 500-те години османско иго "български апокалипсис". "Истински подвиг през тези пет века е опазването на българското ни име и духовните скрижали на нацията, каза още тя. - Въпреки поругаването на честта на семействата и децата, въпреки ширещите се емоционални състояния на страх и страдание, българинът запазва свещения спомен за своя произход, за рода и вярата си. И неслучайно робското безвремие ражда примерите на върховен български героизъм - чрез подвига на хилядите български хайдути, четници, революционери".

Заместник-председателят на Градския съвет на БСП - София припомни събитията около 4-ти януари от преди 142 години. Тя добави, че от съвременна гледна точка е необяснима тази невероятна издръжливост, воля и всеотдайност, проявени от руските воини-освободители и от българските опълченци, преодолели извънредно тежките препятствия в името на освобождението на София.

"Свободата се отстоява, за нея се води всекидневна битка. Свобода означава да не навеждаш гръб пред всеки чужд господар, заради временни политически облаги. Свобода означава да работиш в името на това държавата да просперира икономически, а гражданите да живеят по-добре, каза още проф. Ваня Добрева. - Свобода е на висок глас да кажеш, че всяка геополитическа ориентация се превръща в окови, щом народът тъне в мизерия и бедност. Свобода е да се бориш за истината, независимо от цената й. Да не премълчаваш събития и факти от своето минало. Да пазиш културната си памет, спомена за славянско-православния си род, за величието на делото на светите братя Кирил и Методий, за цивилизационния избор, направен от княз Борис I. Свобода е да може да извисиш ръст и достойнство пред всеки, който дръзне да отрича националната ти култура, грубо да се намесва в същината на образованието на децата ти, безпардонно да диктува историята и съдбата ти. Свобода е да рецитираш Ботев, Яворов, Далчев, Вапцаров, да знаеш стиховете на Петко Славейков и Любен Каравелов, да четеш и пазиш словото на Иван Вазов. Свобода е децата ти да учат Климент Охридски и Йоан Екзарх, Паисий и Софроний, д-р Петър Берон, Неофит Бозвели и Найден Геров, Войников и Друмев, Раковски и Левски. Свобода е да помниш, че "под игото" не е метафора, а жестока реалност и че всеки опит да се редактира удобно българската класика е крачка към ново робство. Свобода е да заявиш, че ние, българите, ще сме вечно признателни за безкористния подвиг на Русия, за саможертвата на десетките хиляди руски воини в името на България. Свобода е да защитиш мира и да не допуснеш въвличането на България в братоубийствени конфликти и войни. Свободата означава да помним, да пазим паметта и да я предаваме на децата си - истинска и неомърсена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай