Добрев: Либерализираме пазара на електроенергия до края на 2015-а

Добрев: Либерализираме пазара на електроенергия до края на 2015-а | StandartNews.com

София. „Санкцията, която може да наложи ДКЕВР на „ЕНЕРГО-ПРО", е между 20 000 и 1 000 000 лева. С промените в Закона за енергетиката смятаме да увеличим тази санкция 10 пъти, за да има превантивно действие ". Това заяви Делян Добрев в предаването "Събуди се" по Нова тв. Той изтъкна, че увеличаването на санкциите няма да влезе в сметките ни за ток, защото те не са допустим разход.

Увеличението на санкциите е краткосрочното решение за това ЕРП-тата да бъдат уплашени. Дългосрочното е да се либерализира пазара и всеки един абонат да може да смени доставчика на електроенергия. „Надяваме се това да стане до края на годината", каза още Добрев.

Има риск цените да се вдигнат за бизнеса, но за домакинствата той е ограничен и вероятно няма да има никаква разлика, уточни той.

В началото на април енергетиката ще е изправена пред големи предизвикателства, защото консумацията на електроенергия пада, а от друга страна ВЕИ-тата произвеждат много повече електроенергия, то това ще окаже голям натиск върху Националната електрическа компания, коментира още Добрев.

„До края на март трябва да има предоговаряне на дългосрочните договори и да има отстъпка в цената за енергията", каза още той.

Делян Добрев коментира и предстоящото саниране на жилища в страната. Той обяви, че фирмите, които ще санират жилищата, ще се избират с открити процедури – с най-голямата и най-прозрачната по вид процедура. „Една фирма ще може да кандидатства по една позиция и така ще дадем възможност за максимална конкуренция между фирмите", категоричен беше той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай