До 8 партии в новия парламент

До 8 партии в новия парламент | StandartNews.com

Изборите ще се проведат в обстановка на тежък песимизъм

Напълно вероятно е след 5 октомври България да се обзаведе с осемпартиен парламент. Това показват данните от национално проучване на агенция "Медиана", проведено в периода 27 август - 1 септември сред 998 души. Според моментната снимка 4-процентовата бариера прескачат ГЕРБ, БСП, ДПС, "България без цензура", Реформаторския блок и Патриотичния фронт /НФСБ и ВМРО/. До чертата плътно се доближават "Атака" и АБВ.

Партията на Бойко Борисов води пред БСП с 9,3%, но няма изгледи за самостоятелно мнозинство. "Слабо вероятна е хипотезата, че ГЕРБ и РБ ще успеят да сформират коалиция. Ще им е нужна трета дори и четвърта партия. Ако политиците не проявят мъдрост, може да се стигне до спирала на политическа нестабилност, която да доведе до нови и нови избори", предупреди директорът на "Медиана" Кольо Колев.

Вотът на 5 октомври ще се проведе в обстановка на дълбок и засилващ се песимизъм както по отношение на икономическото развитие на страната, така и по отношение на личните перспективи на хората. 42 процента очакват цялостно влошаване на обстановката през следващите месеци. 30 на сто пък имат мрачни предчувствия за личното си битие. Цели 74% от българите пък определят личното си състояние като мизерно, крайно тежко и затруднено. Като цяло отношението е: "Беше зле, сега и зле и още по-зле ще става", допълни Колев. Според него идващите избори ще бъдат без надежда и спасител на хоризонта. Гражданите се гласят да гласуват с отвращение като цели 31 на сто не искат никоя от съществуващите партии да ги управлява. Причината за радикалното черногледство е в политическата конфронтация, която се базира на тоталното отрицание. Крайният негативизъм, отрицанието на всичко политическо /партии, парламент, президент и правителство/ е е добра среда за зараждане на крайно леви и десни тоталитарни движения, смята социологът.

"Медиана" прогнозира ниска избирателна активност - от порядъка на 3 - 3,2 млн. души. Прие това положение бариерата за влизане в НС се очертава да бъде 120-140 хиляди избиратели.

Патриотите и АБВ са на ръба

ББЦ раздава картите в 43-тия парламент, прогнозира "Сова Харис"

ГЕРБ изпреварва БСП с 12 процента месец преди извънредните парламентарни избори. Това сочи последното проучване на агенция "Сова Харис", извършено в периода 25-30 август 2014 г. сред 1000 души по поръчка на БГНЕС. Малко над половината гласоподаватели заявяват, че със сигурност ще отидат до урните. Социолозите очакват за 43-тия парламент да гласуват 3,3-3,4 млн. души от 5,8 млн. имащи право на глас. Допълнителен стимул за повишаване на избирателната активност вероятно ще се окаже и възможността за използването на преференции. Близо 30% от гласоподавателите твърдят, че ще се възползват от това право. Много е вероятно вътрешните битки в партиите, на които станахме свидетели при подреждането на листите, да се окажат напразни, смята директорът на агенцията Васил Тончев.

При така заявената активност за преодоляване на 4-процентната бариера ще са необходими между 130 000 и 140 000 гласа. Засега на Патриотичния фронт и на АБВ не им достигат по около 20 000 - 30 000 гласа, за да може някой от тях да стане 6-ти член на 43-тото Народно събрание. Останалите участници в изборната надпревара са далече от необходимия минимум, допълва Тончев. Подкрепата за досегашната опозиция - ГЕРБ и реформаторите е укрепнала. БСП пък има реален шанс да се отърси от неблагоприятния ефект от коалицията с ДПС и да проведе очакваната от левия електорат социална политика. От ДПС можем да очакваме добра вътрешна консолидация, която да гарантира на Движението мястото на балансьор на политическата сцена. Новият момент е присъствието на партията, водена от Николай Бареков. ББЦ е на път да заеме място в центъра на политическото пространство, което да й отреди съществена роля при формирането на следващите парламентарни конфигурации. Изглежда, че новият член на коалицията - ЛИДЕР, се вписва добре в характеристиките на поддръжниците на проекта. Сега структурата изглежда по-хомогенна и шансовете й за значително присъствие в следващия парламент се стабилизират и нарастват, подчертава Васил Тончев. "Атака" засега не показва признаци за реанимация. Нишата на националистите по-скоро ще бъде заета от новото обединение между НФСБ и ВМРО-БНД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай