Скандал забавя гласуването на Николова (ОБНОВЕНА)

Нинова скочи на зам.-шефа на НС от ГЕРБ: Ако ми отнемате думата, си мислете за Главчев

Скандал забавя гласуването на Николова (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Скандал избухна в парламента, където се гледа оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избирането на Мариана Николова на поста му.

Във времето за дебати почти никой от депутатите не взе дума за реплика или дуплика. "Това е несериозно колеги", заяви Емил Христов, който води днешното парламентарно заседание.

В това време лидерът на опозицията  Корнелия Нинова вдигаше ръка за изказване, но водещият заседанието Емил Христов не я видя  и закри дебатите.

Тогава Нинова поиска думата по водене на заседанието и заяви: ""Добронамерено предупреждавам - недейте с процедурни хватки да ми отнемате възможността да говоря като председател на опозиционна партия. Ако си въобразявате, че можете да ми отнемате думата с процедурни хватки, си мислете за г-н Главчев!. Не искам да се случва за втори път", отсече Нинова от парламентарната трибуна.

 

"Дадох си сметка, че не съм ви забелязал. Действително. Имах намерение да ви дам думата. Не се страхувам от това, което се е случило с хората, които са били тук преди мен. Аз мога във всеки един момент да понеса отговорност за това, което правя", отвърна ѝ Емил Христов.

 

Бившият председател на парламента се обърна към Нинова: "Не знам какво точно ми се е случило, за да плашите, само че аз си подадох оставката", припомни той на соцлидерката. И й напомни, че няма как да поиска оставката на Емил Христов, тъй като вече парламентарната й група не наброява 80 депутати, а е с един по-малко.

 

Междувременно от ДПС също разкритикуваха Емил Христов, че допуска погазване на парламентарния правилник не за първи път. Сега повод беше предложението на Халил Летифов за разделно гласуване на оставката на Валери Симеонов и назначението на Марияна Николова за вице.

 

Веднага след ДПС Данаил Кирилов поиска поименна проверка и Христов тръгна да пренебрегва поисканото от ДПС, с което си спечели мъмрене и от тяхната група. В крайна сметка Христов направи най-напред поименната проверка по искане на ГЕРБ, а след това мнозинството отхвърли предложението на ДПС.

 

Последва нов спор в пленарната зала заради закритите дебати от Христов, който не забелязал, че Нинова вдига ръка, за да говори.

Не Ви зависи столът от г-н Цветанов става, не се гънете, скастри го Георги Свиленски.

Ако Вие сте решили, че с Правилника на НС можете да се налагате над свободата на словото, е лош знак, добави и Жаблянов. прегледайте буквата на закона и ни дайте думата, за да не я вземемот друго място, заплаши го соцдепутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай