Депутатите започват с пенсии и Изборен кодекс

Депутатите започват с пенсии и Изборен кодекс | StandartNews.com

Решаваме съдебната реформа при широко политическо съгласие, каза Главчев

Експерти на ГЕРБ и Реформаторския блок ще проведат поредица от срещи за съдебната реформа и промените в пенсионния модел.

"Ще търсим максимално широко политическо съгласие за необходимите промени в съдебната система, темата е приоритет заради изпълняване на препоръките на ЕК, заяви пред "Стандарт" Димитър Главчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. Той припомни, че в края на миналата година по време на председателски съвет в парламента са присъствали вицепремиерът Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов. В последните дни преди Коледа бяха договорени и допълнителни дебати между партиите от мнозинството за пенсионния модел. Това стана след разговор между премиера Бойко Борисов и съпредседателя на Блока Радан Кънев. От резултатите зависи съдържанието на наредбата по приложението на спорните текстове около пенсионните фондове и младите, които за пръв път тази година започват работа. Партиите се договориха тя да не бъде издавана и те няма да произведат правно действие. До 31 март депутатите от мнозинството са си дали време за още законови промени по пенсионната реформа.

"Разговорите ще продължат през следващата седмица в началото на работата на народното събрание", уточниха реформаторите. В първата работна седмица на парламента депутатите от Блока ще вкарат и промени в Кодекса за социално осигуряване. Те вече бяха анонсирани от Димитър Делчев от ДБГ. Идеята е с тях парите в НОИ за втора пенсия да се събират в индивидуални партиди, а не да отиват за плащането на първата пенсия, както народните представители приеха в края на 2014 г. Не е ясно обаче дали поправките ще бъдат одобрени от останалите партии. Освен това реформаторите подготвят промени и в други сектори като образованието, икономиката, съдебната система, изборния кодекс и здравеопазването.

"Законът за Сметната палата ще е един от първите, които ще бъдат приети окончателно в началото на новата парламентарна сесия", посочи още зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. Той припомни, че текстовете минаха на първо четене в края на декември миналата година. Главчев не се ангажира с прогноза за нов шеф на институцията. Сегашният председател Лидия Руменова бе избрана през април миналата година от предния парламент, но с промяна в закона мандатът й ще бъде прекратен.

От ГЕРБ настояват и за ударно гласуване на Закона за образованието, който бе подкрепен от депутатите в ресорната комисия. Още на 14 януари е свикано заседание на комисията по младежта и спорта, където ще бъдат разглеждани текстовете на законопроекта за предучилищното и училищното образование, внесен от Милена Дамянова. Между първо и второ четене в него ще бъде внесено предложението на соцдепутата Кирил Добрев за учениците от езиковите и хуманитарните гимназии. С него възпитаниците от елитните школа също да влязат в системата за дуално образование и да излизат от училище с професия.

Гореща парламентарна тема ще е и законопроектът за МВР, който също трябва да бъде приет окончателно. Най-важните поправки касаят изваждането на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и връщането на ГДБОП в системата на Министерството на вътрешните работи.

Пишат нов закон за пушенето

Соцдепутатът Атанас Зафиров започва подготовка на нови текстове в закона за здравето, които ще позволят пушенето на обществени места. Това заяви за "Стандарт" самият той и уточни, че вече е провел разговори с колеги от различни парламентарни групи. Зафиров повдигна темата за вдигане на драстичната забрана след новогодишно пътуване до Белград. И даде пример как в западната ни съседка има хиляди нашенци, които са там само заради по-либералния режим в кръчмите.

Това ще е третият път, в който се прави опит забраната за пушене на закрито да падне.

Червената фурия Мая Манолова също пише 2 законопроекта за новата парламентарна сесия. "Подготвям два закона. Единият е срещу частните съдебни изпълнители и срещу терора, който налагат те върху българските граждани. Другият законопроект е за таксата за сградна инсталация, която касае стотици хиляди столичани, които ползват парно", каза пред "ПИК" тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай