Депутатите решиха: Пеканов ще предоговаря въглищните централи

Целта на решението е въглищните централи да работят без ограничения до 2038 година

Депутатите решиха: Пеканов ще предоговаря въглищните централи | StandartNews.com

Комисията по енергетика в парламента се обедини сутринта на извънредно заседание за проект на решение, което дава решение за въглищните централи. Точката веднага влезе в днешния дневен ред на депутатите, а с гласуваното решение се задължава Министерски съвет да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

"Продължаваме промяната" гласуваха въздържал се, въпреки че и те имат предложение за механизъм за предоговаряне. Въздържа се от гласуване и независимият депутат Явор Божанков.

Целта на решението е въглищните централи да работят без ограничения до 2038 година, но в същото време да се гарантират ангажиментите за декарбонизация в съответствие с общоевропейските цели.

С решението се възлага на вицепремиера Атанас Пеканов да свърши тази работа до 31 март тази година.

Иска се отпадане на поетия ангажимент от страната за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г, което застрашаваше въглищните централи. Предложението беше прието консенсусно от мнозинството.

Вицепремиерът вече в трето служебно правителство за последните две години Атанас Пеканов предупреди, че всяко едно отваряне на Плана предполага ако не загуба, то още по-сериозно забавяне на парите за реформите, които и без това се бавят, а и вторият транш е застрашен, тъй като Народното събрание не е гласувало онези прословути 22 закона, включително и промените в съдебната система за въвеждане на механизъм за контрол над главния прокурор. 

За предоговаряне на ПВУ настояват освен ПП и ГЕРБ, БСП, Възраждане, така и синдикатите, които днес организират и протест пред Народното събрание с участието на работници от Маришкия комплекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай