Депутатите проговориха за решението за Шенген

Коментар на Лорер, Вигенин и Мирчев

Депутатите проговориха за решението за Шенген | StandartNews.com

Доколкото зная, решението по отношение на Шенген не е толкова лошо. Това заяви Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" на излизане от заседанието на смесената комисия по външна политика и отбрана, където депутатите обсъждаха доставката на оръжие за Украйна.

„По-скоро се върви към отлагане на решението – както за България, така и за Румъния за идните месеци догодина“, допълни той.

Решението не е неочаквано. То е разочароващо, но не трябва и да е обезсърчаващо. Темата все още не е изцяло затворена. Трябва да полоим усилия, дори ако трябва отново да се постави въпросът на предстоящата Среща на върха на ЕС. Това заяви пред журналисти депутатът от БСП и зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин след решението България и Румъния да се бъдат допуснати в Шеген.

,,Все пак смятах, че е възможно да се вземе решение и сега, но явно ще трябва да се работи по-активно със страните, които изразиха тези колебания – Нидерландия и Австрия'', отбеляза още народният представител.

Разбирам, че Австрия има някакви предложения, свързани с неин план за укрепването на границите, но трябва да видим за какво става въпрос, и да поискаме подкрепа от тези две страни за укрепване защитата на външните граници и повече солидарност, а не да ни спират. Да ни помогнат да се справим, ако считат, че не го правим достатъчно убедително, допълни Вигенин.

Ивайло Мирчев от ДБ смята, че решението България да остане извън Шенген означава, че политиците трябва да запретнат ръкави и в рамките на 2023 година да направят така, че България да стане член. Този коментар той направи пред медиите в кулоарите на Народното събрание, цитиран от novini.bg. 

"Трябва да е урок за всички, за цялата политическа класа. Не в момента да влезем в процес на търсене на виновни, а обратно – да запретнем ръкави и да си свършим работата, за да може още догодина да се поздравим с България в Шенген", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай