Депутати спазват канони, премиерът на строг пост

Депутати спазват канони, премиерът на строг пост | StandartNews.com

Нощ не виждам, светло е, като съм гладен, признава Борисов

Дамите в парламента показват завидни фигури след въздържанието

Великденските пости са голямо предизвикателство за властта. Особено за премиера Бойко Борисов, който пости всяка година преди Великден и Коледа. Той е вярващ християнин и обича винаги да казва, че вървим "нагоре и напред само с помощта на Началника".

"Аз имам един порок - много обичам да ям. И сега постя. Ужас е това. И казват, че като не ядеш месо, много по-силен се чувстваш, по-леко ти е. Точно обратното. Нощ не виждам, светло е, като съм гладен", образно в типичния си шеговит стил обясни преди време премиерът.

Борисов е толкова вярващ, че дори отказва да реже лента в църква с обяснението, че "в църквата човек трябва да е само смирен". В малкото си свободно време премиерът обича да посещава различни църкви и манастири. ГЕРБ пък редовно прави дарения за храмове в страната. "Вярата и желанието да се подкрепяме и помагаме ще ни помогне да вървим напред. С помощта на Бог", обича да казва премиерът в неформална обстановка.

Сред депутатите социалисти от години се знае, че съпартийката им Мая Манолова спазва стриктно православните пости. Червената фурия не пропуска всеки ден да отдели минути за усамотение и да се черкува. През делничните дни когато има заседание на парламента, Манолова може да бъде забелязана в катедралата "Св. Ал. Невски". Социалистката изкарва целите пости на плодове, салати и постни гозби, спира дори любимото си нес кафе с мляко.

Шефката на комисията по култура Поли Карастоянова е една от най-елегантните дами в парламента. Но казва, че не пости за фигура, а за да се избави от стреса и да се зареди с нови сили. Великден е един от най-хубавите празници в годината за Карастоянова.

Съпредседателят на БДЦ д-р Красимира Ковачка също спазва каноните. И от години пости преди големите християнски празници. Точно преди Великден не е успяла да направи целите пости, тъй като пътувала непрекъснато. "Не е оправдание, дори се упреквам, защото с постите човек се чувства прекрасно, пречиства организма си и изпитва волята", сподели д-р Ковачка. Винаги по празници тя и семейството й се черкуват в девическия манастир в Самоков. Тази година няма да прави изключение, каза в петък д-р Ковачка.

Шефката на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова пости редовно, признават колегите й от ГЕРБ. Малцина знаят, че фината дама носи непрекъснато със себе си кръст от Божи гроб, донесен от светите места от съпруга й. Дариткова не се разделя и с нежно колие с лика на Божията майка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай