Депутат от ИТН каза какъв трябва да е гуверньорът на БНБ

Нужна ли е актуализация на бюджета, коментира Пламен Данаилов

Депутат от ИТН каза какъв трябва да е гуверньорът на БНБ | StandartNews.com

По повод предложението на служебния министър Асен Василев за актуализация на бюджета, Пламен Данаилов от ИТН, член на Комисията по бюджет и финанси, каза пред Bulgaria ON AIR, че са водени разговори за еднократни ефекти на приходи в този бюджет, а в следващия бюджет може и да ги няма, но разходите, почти всичките, са с дългосрочен ефект.

Според него, пари ще има и без актуализация на бюджета. „Трябват ни 2-3 седмици, за да обсъдим бюджета. Ще представим промените между първо и второ четене. Самото Министерство на финансите иска да внесе също свои изменения“, каза Данаилов.

Относно парите, необходими за овладяване на мигрантската криза, Данаилов заяви, че това е разчет, който трябва да направи МФ, като събере информация от другите ресорни министерства. „При всички положения няма да са малко пари и по-добре да бъде оставен достатъчен буфер.Ако бъде тежка мигрантската криза, спокойно да бъдат посрещнати разходите. България по-скоро е транзитна страна, но въпреки всичко, това ще струва доста на бюджета“.

Откъде може да се търсят буфери? Асен Василев предвижда съкращения с 10 % на възнагражденията в администрацията.„Това е дискусионен въпрос, за който трябва да получим допълнителна информация.

Дали има предвид намаляване на заплати или по-скоро съкращаване на администрацията“, каза Пламен Данаилов от ИТН.

По повод избора на нов гуверньор на БНБ, Пламен Данаилов заяви, че „със сигурност ще предложим име за управител на БНБ. Нормално е най-голямата политическа сила да има такова предложение. Може би актуализацията на бюджета е основна задача, но и това се обсъжда. Важно е да бъде избрано ръководство на БНБ, което да има многогодишен мандат пред себе си, за да може да провежда политиките, които са необходими. Най-малкото, на България й предстои влизане в еврозоната.Нормално е да бъде избран гуверньор, който ще знае, как ще протече този процес и да проведе всичките необходими стъпки“, каза депутатът от ИТН.

„На мен ми се струва доста оптимистично влизането в еврозоната през 2023 г. Има редица казуси, които трябва да бъдат изяснени. Един от най-важните е, какво правим с парите в резерва, защото с влизането в еврозоната, една част от тях ще се освободят, а това са десетки милиарди левове. В момента резерва е около 56 милиарда лева.

Какво ще се случи с тази сума? Има много неясноти. Не е въпросът дали, а кога!“ 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай