Денков за протестите. Върна се към телефона с шайба ВИДЕО

Кабинетът има готовност да прати отново самолет за българи в Израел

Денков за протестите. Върна се към телефона с шайба ВИДЕО | StandartNews.com

Преди имахме телефони с шайби. Сякаш, когато дойдоха модерните мобилни устройства, да кажем, че няма да ги използваме, защото си имаме тези с шайбите. Няма как да не продължим развитието си. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по повод бъдещето на въглищните централи, за запазването на които миньори протестират на „Тракия” вече повече от 10 дни. Министър-председателят отговаря на въпроси на граждани и медии във фейсбук.

„Не може всичко да продължава както е било досега. Технологиите се променят бързо, а България вече закъснява с промените“, каза премиерът.

По думите му не случайно Китай е най-големият производител на фотоволтаици. „Ако някой си представя, че всичко ще продължи, както е било години наред, просто не може да осъзнае какво се случва“, каза той.

„Искам да разделя хората, които организират тези протести от тези на улицата. Много голяма част от организаторите са партийни фигури от формации с проруска нагласа“, каза той.

„Промените ще се случат и тези териториални планове, срещу които възразяват, всъщност им помагат на тях да се адаптират към тези промени“, каза той.

По думите му няма накъде повече да се отстъпи пред енергетиците. Според него в дискусията трябва да се вкара разум и отново да се седне на масата на преговорите.

„Най-важното е, че успяхме бързо да изтеглим българите, които бяха там. Готови сме за още един полет, ако има още желаещи да се приберат. Ако конфликтът в Израел се задълбочи, това ще има отражение на цените у нас“, коментира Денков ситуацията в Израел.

Според него за момента не трябва да се преосмисля дерогацията за руския петрол.

„Инфлацията се определя от международните цени на енергията и храните. Ако петролът отново се вдигне, това ще има отражение върху инфлацията. Важно е по отношение на храните да подкрепяме българското производство“, каза той.

„Ако трябва да обобщя работата си, то трябва да кажа, че съм рестартирал почти всички сектори. Това, което виждаме като проблеми в енергетиката и в преговорите с аграрните производители, е че има много замитани проблеми под килима.

Ние няма да крием проблемите, а ще ги обсъждаме, слагайки ги на масата. За производителите имахме няколко обсъждания. Променяме начина на субсидиране, за да могат да бъдат подпомогнати по-малките и средните производители“, заяви още премиерът.

По думите му много от усилията на правителството са скрити от обществеността, но ги има.

Денков изтъкна, че е рестартирал и преговорите за Шенген и Еврозоната и вече почти всичко върви по план.

 „Работи се по строителство на пътища, но не с такава интензивност, с която бихме искали. Първата е, че през предишните години, в някои от най-сериозните такива проекти, имаме строителство, без съответните книжа. Това затруднява продължението на тази дейност“, каза Денков.

„Когато се обявят големи поръчки, всичко се обжалва максимално и чак тогава се дава старт“, изтъкна той като друг проблем за подема на строителството у нас.

„В България имаме голям проблем с броя на тежките катастрофи и жертвите по пътищата. Отнемането на автомобилите е практика, която се използва и в други държави. Изискват се обаче сериозни организационни усилия“, каза той.

„Няма никаква причина да връщаме маските и да променяме правилата за здравна безопасност. Случаите на Ковид са такива, че ние се намираме в най-ниската зона. В момента няма претоварване на здравната система. Призовавам всички да не се поддават на слухове и на опитите за насаждане на страх и гняв“, каза Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай