Денков и Тагарев на най-важната среща. НАТО с ключов ход за войната

Решава се нова помощ за Украйна

Денков и Тагарев на най-важната среща. НАТО с ключов ход за войната | StandartNews.com

Премиерът Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участват в най-важната среща на върха на НАТО. Държавни и правителствени ръководители на страните членки на Алианса се събират във Вилнюс, където на 11 и 12 юли ще се проведе срещата на върха.

Очаква се на форума в литовската столица съюзниците да препотвърдят подкрепата си за Украйна, да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Киев в НАТО, да приемат нови регионални планове за защита на Алианса и да се обявят за повече инвестиции в отбрана. Премиерът академик Николай Денков ще води българската делегация на срещата във Вилнюс. В нея са още заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.  

Киев се надява на ясен сигнал от НАТО, че Украйна ще бъде част от Алианса - такива са очакванията от срещата във Вилнюс на президента на Украйна Володимир Зеленски, който също се очаква да бъде в литовската столица.

Преди ключовата среща генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че във Вилнюс съюзниците ще договорят пакет от мерки в помощ на Украйна, който да доближи Киев до НАТО. Пакетът включва три елемента:

"На първо място ще одобрим многогодишна програма за помощ, за да осигурим пълна оперативна съвместимост между украинските въоръжени сили и НАТО. Второ, ще подобрим политическите ни връзки като създадем Съвет НАТО-Украйна. И на трето място - очаквам съюзниците да препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО и ще се обединят около това как да доближим Киев до тази цел. Алиансът е готов да предостави и 500 милиона евро за критични нужди като гориво, медицински консумативи, оборудване за разминиране".

Очаква се на срещата в Литва съюзниците да одобрят нови регионални планове за защита. С тях ще бъде подсилена отбраната на Алианса с цел справяне с две основни заплахи - Русия и тероризма. Предвижда се Северен план за защита на Атлантическия океан и Арктика, централен - за Балтийския регион и Централна Европа, както и Южен план, насочен към Средиземноморието и Черноморския регион. Очаква във Вилнюс лидерите да се договорят и за повече инвестиции в отбрана - всяка държава от Алианса да отделя минимум 2 процента от своя Брутен вътрешен продукт за военни разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай