Денков и Габриел с реакция на сигнала на Пеевски за руска пропаганда в София

Трябва да видим и съдържанието на това, което ще се предложи, каза министър-председателят

Денков и Габриел с реакция на сигнала на Пеевски за руска пропаганда в София | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Забранено за Европейския съюз е разпространението на канал „Русия 1“. Няма забрана за дейността на журналистите от съответната медия, тази дейност не попада в санкциите. Така че в известен смисъл, до момента, за тази журналистка няма причини да бъдат наложени някакви ограничени до тази случка. Сега вече ще разгледаме внимателно дали това, което е направила, излиза извън границите на това, което е приемливо за България и нейната национална сигурност. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет в отговор на журналистически въпрос за коментар „по темата от сутринта за руските журналисти и дали е имало реално проблем с тях“.

Сигнал до министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС за незабавно установяване на това как на територията на България е допуснат да работи екип на забранената в ЕС телевизия “Русия 1” подаде по-рано днес председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Приемам като провокация към правовия ред и зачитането на европейските ценности и санкциите срещу Русия възможността екип на медия, забранена за излъчване на територията на ЕС, рупор  на руската военна машина, да излъчва от центъра на София, се казва в сигнала на Пеевски.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Пеевски със сигнал до МВР и ДАНС: Руска пропаганда в София! Спешни мерки

„Трябва да видим и съдържанието на това, което ще се предложи“, каза в своята реакция министър-председателят.

Това, което за мен е проблем, обаче, е журналист в българска публична медия да се изявява като представител на обикновените хора, мисля, че беше използвано като термин, пред чужда медия, коментира още Денков. И добави: Ако иска да бъде обикновен човек, нека да излезе като обикновен човек. „Но той е журналист в момента в Българско национално радио, това не е приемливо“, каза още Денков по повод интервюто, дадено от Петър Волгин за "Русия 1".

„От Министерство на външните работи няма никакво отношение към случая с руските журналисти. Изчакваме пълен доклад от службите“, коментира вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. По предварителна информация знаем, че визата е дадена от друга държава-членка на ЕС и с нея се е влязло на територията на Република България "с други двама европейски граждани, за които няма как да важи какъвто и да е санкционен режим", обясни тя.

По думите на Габриел, след като се получи пълният доклад, ще се види как може да реагира външно. Тя отбеляза, че това следва да е по-скоро в рамките на европейската дипломатическа служба за това „защо определена държава-членка може да издава такъв тип визи и по какъв ред е минато, за да бъдат получени“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Lucytod
преди 3 месеца

Браво на руснаците и Волгин! Как не го е срам Пеевски да говори за национална сигурност, когато работи за пене 2 разузнавания - турското и американското

Откажи
Дони
преди 3 месеца

А ти за руското разузнаване ли работиш?

Откажи