Делян Пеевски почете паметта на малката Тюркян

ДПС направи възпоменателен митинг в село Могиляне

Делян Пеевски почете паметта на малката Тюркян | StandartNews.com

Източник: 24 часа

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски се поклони пред паметника-чешма на най-малката жертва на т. нар. „възродителен процес” - 17-месечната Тюркян, в кирковското село Могиляне.

Сн. Епицентър.бг

ДПС направи традиционния възпоменателен митинг. Поводът за него е 39-годишнината от мирните протести на хората срещу тоталитарния режим и т. нар. възродителен процес.

Сн. Епицентър.бг

На 26 декември при бунт в село Могиляне срещу смяната на имената милицията открива стрелба срещу мирните граждани. Простреляно е 17-месечното момиченце Тюркян Хасан от с. Каялоба. Заагиват още Айше Молла Хасан от с. Каялоба е и Муса Якуб от с. Китна.

39 г. след драматичните събития загиналото дете е символ на борбата за човешки права и е най-известната жертва на т. нар. възродителен процес.


Сн. Епицентър.бг

Между 24 декември 1984 година и 29 декември 1989 година България се променя коренно – извършен е най-големият процес на етническо прочистване от периода на Студената война.

Насилствено се променят имената на 850 000 български турци.

При сблъсъци, протести и атентати са убити 29 души, над 1000 са изпратени в отворения отново трагично известен лагер Белене, стотици са изселени в други части на страната.

Освен на живите, режимът посяга и на мъртвите – гробищни плочи били изтръгвани, заличавани били рождените имена на покойниците, за да се заменят с новите, които държавната власт налагала.


В памет на Тюркян на мястото на протеста е издигната чешма, край която всяка година на 26 декември се провеждат възпоменателни митинги.

Преди 10 години в Одрин беше издигнат паметник на загиналото бебе, а на неговото име беше именуван парк в един от кварталите на града.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ooo
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи