Делян Добрев шокира с предложение за шеф на КЕВР

Правителството няма да се справи с осигуряването на газ за България, смята депутатът

Делян Добрев шокира с предложение за шеф на КЕВР | StandartNews.com

Иван Иванов, бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), трябва да се върне отново начело на регулатора, заяви пред бТВ депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Вчера излезе становище на Конституционния съд, че доскорошният председател на КЕВР Станислав Тодоров е избран противоконституционно.

“КС отмени решението на Народното събрание. След като бе избран Тодоров законът бе променен, за да може той да отговаря на него. Такъв скандален избор не е имало”, каза Добрев.

"Имало е случаи, в които се променя законът, за да пасне на някой човек и след това се избира този човек, но да избереш човека и след това да промениш закона е просто абсурдно и това казва Конституционният съд. Всъщност той отмени избора. Интересното е, че този кандидат не отговаря и на новия закон, а разбрах, че има амбиция да се кандидатира отново", добави той.

Добрев подчерта, че всъщност въпросът е как ще заседава сега регулаторът, защото съставът в част енергетика беше намалена на трима човека, за да могат ПП да превземат пълния контрол върху комисията. “Сега остават двама, ако тези двама са на различно мнение, как ще бъде взето решение в комисията”, попита депутатът от ГЕРБ.

Според мен логиката е, че като председател трябва да се върне Иван Иванов и ще ви кажа защо, защото в закона е записано, че в случая Иван Иванов има мандат и трябва да изпълнява длъжността до избирането на нов.

По думите му е имало само един кандидат и той е бил избран от Народното събрание.

"Правителството няма да се справи с осигуряването на газ за България. Имаме и информация от службите. Имаме и признание на “Булгаргаз” от октомври до декември имаме само 30% от необходимите количества газ и те са достатъчни единство, за да работи “Топлофикация София”", каза Добрев.

Преди около седмица бе завършена дългочаканата газова връзка с Гърция, а преди дни президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещна с премиера в оставка Кирил Петков.

"Но знаете ли защо стигнахме до тази ситуация, за да могат да бъдат вкарани посредниците на газ и да бъдат плащаме по 30 40% повече всеки месец и да губим над 100 милиона, защото използваме посредници и газът, който използваме пак е руски", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай