Дъжд от оставки на старейшини в Хасково

Дъжд от оставки на   старейшини в Хасково  | StandartNews.com

Екскметът с 16 г. стаж Георги Иванов първи се отказа

Първото тържествено заседание на новия Общински съвет на Хасково днес се очаква да бъде драматично. По време на сесията трябва да положат клетва новоизбраният кмет на Хасково Добри Беливанов, както и 41 съветници от новия състав на местния парламент. Три дни преди заседанието обаче започна масов отказ от местата на избрани вече съветници.

Сред отказалите място в местния парламент е и управлявалият 16 години областния център Хасково Георги Иванов. В изборната нощ на втория тур той отпадна в кметската надпревара след разгромна победа на опонента си Беливанов с приблизителна разлика от 46%. Тогава Иванов заяви, че няма да се оттегли от управлението на града и ще остане като съветник в новия общински съвет като част от групата на Коалиция "Да за Хасково", на чиято листа беше и водач.
"Аз искам да кажа на тези, които все пак гласуваха за мен, че битката продължава - за осъществяването на техните идеи, за тяхното желание да живеят в този град, в общинския съвет, където ще имаме присъствие", обеща вечерта на 1 ноември Георги Иванов. И като че ли в синхрон с предизборния му слоган "Думите отлитат, направеното остава" три дни след финала на местните избори, думите му действително отлетяха.

Иванов подаде оставка пред ОИК Хасково, че се отказва от съветническото си място и иска заличаване от списъка с народните избраници още преди да е стъпил в зала "Хасково".

След това заявление последва истинска лавина от хвърлени откази и на още съветници, избрани от Коалиция "Да за Хасково" - общо шест. Искане да бъдат заличени от листата подадоха и такива, които не са класирани на изборите, но имат голям брой преференции и са с реални шансове да влязат на местата на отказалите се.

Общинската избирателна комисия обаче отхвърля всички заявления. Те са оставени без уважение, защото в Изборния кодекс не е предвидена такава процедура, пише в мотивите към решението на ОИК.

Това означава, че избраните съветници, които решиха, че не искат да бъдат такива, първо трябва да се закълнат и чак след това да заявят, че се отказват от поста.

А иначе новият местен парламент в Хасково ще е шарен както никога досега. Представители на 8 партии и коалиции изпратиха в него хасковлии. Сред старейшините има и много нови лица. 15 от позициите са за съветниците от ГЕРБ, местната "Коалиция За Хасково" има 9 съветници, ДПС са със 7 представители, Реформаторският блок имат трима общинари. Местната коалиция "Народен съюз, ВMРО-БНД, Български демократичен център", БСП и партия "Българе" са с по два мандата. Коалиция "Сряда 7" ще има един съветник.

Очаква се на председателското място да седне адвокат Таня Захариева. Тя е номинация на най-голямата група съветници - тази на ГЕРБ. Захариева стана популярна на последните парламентарни избори преди година като "любимец номер 9" от хасковската листа на ГЕРБ.

Тя участва под номер 9 в листата за народни представители от Хасковски регион, номер, с който и ГЕРБ се състезаваше на вота. Впоследствие обаче адвокатката се отказа от това да стане депутат. Захариева ще е вече за втори път в Общинския съвет на Хасково. Тя има изкаран един мандат от 2011 до 2015 г. в групата на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай