Дават още 600 000 лв. на авиоотряда след аварията с правителствения самолет

Дават още 600 000 лв. на авиоотряда след аварията с правителствения самолет | StandartNews.com

Изпълнителният директор на Авиоотряд 28 Тодор Бояджиев е подал оставка в сряда часове преди инцидента с правителствения "Фалкон". Малко преди 20 ч в сряда стана ясно, че правителствената машина с премиера на борда ще се върне отново в София заради техническа неизправност. "Надявам се да е случайно съвпадение", каза по време на извънредния брифинг малко преди полунощ в сряда транспортният министър Ивайло Московски. Той, заедно с вътрешния министър Веселин Вучков и шефа на НСО ген. Ангел Антонов пристигнали на правителствения терминал веднага след сигнала за повредения колесник на самолета. "Причините за оставката на шефа на Авиоотряд 28 са несъгласие с финансирането на отряда", посочи Московски. И уточни, че за мотивите е информирано своевременно и Министерството на финансите, но в Министерството на транспорта все още нямат положителен отговор. Дефицитът в сметките на авиоотряда е около 600 000 лв. Средствата ще бъдат намерени, коментираха лаконично вчера високопоставени източници от Министерството на финансите и Министерски съвет. Преди година със законови промени Авиоотряд 28 премина на подчинение на транспортния министър. Преди поправката в Закона за гражданското въздухоплаване да мине в 42-рия парламент, звеното бе на пряко подчинение на Министерски съвет. Тъй като в момента Авиоотряд 28 като второстепенен разпоредител с бюджет е към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, един от вариантите е сумата от 600 000 лв. да бъде пренасочена от общия бюджет на министерството. По неофициална информация държавната издръжка на Авиоотряд 28 е малко над 8 млн. лв. за година. Общата численост на персонала е 82 щатни бройки, в т. ч. генералният директор. Преди да напусне, шефът на авиоотряда е заявявал, че с финансовите средства, с които разполага, не би могъл да поддържа нормална кондиция на отряда. В момента изпълняващ длъжността е директорът по експлоатацията Венелин Рачев, уточни транспортният министър. Московски подчерта, че информира предварително медиите, за да не тръгнат спекулации за връзка между оставката на Бояджиев и инцидента с правителствения фалкон с премиера на борда.

Кадър на бойната авиация пое отряда

Венелин Рачев е новият изпълнителен директор на "Авиоотряд 28", съобщиха от транспортното министерство. Той заема мястото на Тодор Бояджиев, който подаде оставка с мотива "несъгласие с финансирането на авиоотряда" малко преди инцидента с правителствения самолет в сряда вечерта.

Венелин Рачев е експерт с 30-годишен опит в авиацията. От 1985-а до 1997 г. работи в 16-а транспортна авиобаза на Военновъздушните сили (ВВС) във Враждебна. 16-а транспортна авиобаза е наследник на 14-и авиационен полк - първата самостоятелна транспортна авиационна част в българските ВВС, създадена още през 1948 г.
От 1997 до вчера Венелин Рачев е работил в правителствения "Авиоотряд 28", като е изкачил служебната стълбица до технически директор.

40 минути вицове в небето над София

Премиерът пръв разбрал, че има проблем на борда

Четири минути след излитането от София, в пилотската кабина на фалкона светнала червена светлина, която показала проблем с левия колесник. Докато пилотът съобщи какво се случва обаче, премиерът Бойко Борисов, който е на борда, на път за Брюксел, също разбрал, че нещо се случва. Секунди по-късно първият пилот съобщи, че има проблем и ще се наложи машината да се върне обратно в столицата. Преди това обаче ще се наложи да кръжи поне 45 минути, за да изразходи повечето количество гориво, за да няма проблеми при кацането.

Екипът на министър-председателя, който пътувал с него за срещата на върха в Брюксел, запазил самообладание при аварийните облитания над София. И докато самолетът е кръжал, премиерът се е опитвал да успокои ситуацията, като в продължение на 40 минути е разказвал вицове.

Към 20,45 минути фалконът каца невредим на пистата, като междувременно бил направен оглед на самолета от земята, за да се прецени дали колесникът може да издържи кацането.

Сигурно едни се радваха, но други се притесняваха

Бойко Борисов, премиер

Викам му на Сергей Станишев, като ми се обади, много скъп роуминг ще платиш, затова затваряй. Сега спасихме кожите някак, но си остават изводите. На последно място бих заел геройска поза като кръжим над София и не знаеш какво ще се случи. Само мога да кажа, че пилотите ми бяха безупречни. Иначе на никой не го пожелавам, има го, случва се. Но не е приятно. А и много време е като се мотаеш един час в небето. Така че да не го коментирам повече. Сигурно много народ се е зарадвал, може да са започнали да делят вече партията. Някои са се радвали, а някои са се притеснили. Самолетът сме го оставили под видеонаблюдение.

Аз предишния мандат им казах, че тези самолети трябва да летят. Като не са летели месеци наред, губят стаж и опит. Това е кола във въздуха, с него летят много хора. Това не е лукс, да летиш по нощите... Остават си изводите. Тези самолети трябва да са най-добрите. Хеликоптерите откога не са летели!? Ако се наложи нещо, аз ще търся военния хеликоптер, няма да търся правителствения, защото не е летял. Но това е последна грижа на обществото.

Малък компютър докарал повредата

"Когато един самолет каца, той има максимално тегло за кацане. Затова е съвсем нормално при пълен резервоар машината да кръжи известно време, за да изразходва гориво и да достигне нужното тегло". Това обясни бившият шеф на Авиоотряд 28 Цвятко Луканов. В този случай, когато проблемът е бил със затварянето на колесника, има възможност самолетът да излети и да кацне в Брюксел, според първоначалния план. За предпочитане обаче, е да кацне в София, където са екипите, които го поддържат. Машината минава редовни прегледи в Базел, Швейцария, където се намира фирмата, която я обслужва. Луканов уточни още, че от излитането на самолета до кацането му пълната отговорност за пътуването носи командирът на полета, който решава дали да кацне аварийно или не, независимо дали на борда се намира президент или премиер. Един малък проблем с някои от компютрите може да доведе до такива случаи, каза още Луканов.

Днес ТAG Aviation започва преглед на колесника

Очакваме късно след обяд експертите на ТAG Aviation да кацнат на летище София, а утре (б.а. - днес) да започнат обследване на колесника на правителствения "Фалкон 2000". Това съобщиха вчера за "Стандарт" от Летище София. Самолетът ще бъде вдигнат на крикове и ще се направи контролно прибиране и спускане на левия основен колесник, който отказа да се прибере след излитането на машината в сряда.

Задачата на инженерите от авторитетната швейцарска компания е да открият първопричината, довела до инцидента.
Двамата пилоти на фалкона - капитаните Тодор Тодоров и Атанас Марков, са действали стриктно според инструкциите, обясниха експерти. Те прелетели ниско над аеропорта за визуален оглед на колесника и след като направили няколко кръга, за да изразходят керосин и достигнат максимално допустимата маса за кацане, приземили безпроблемно машината.
Отказ на колесник е един от най-често срещаните инциденти в авиацията, обясниха авиоинженери. Така че случаят не бива да се преекспонира, коментираха те и допълниха, че колесници отказват дори и на най-модерните самолети в най-богатите авиокомпании.

Следиха втория полет на живо

Полетът на премиера Борисов до Брюксел очаквано се превърна в основна тема във Фейсбук часове след инцидента. В социалната мрежа се разпространи линк към програма за проследяване на полети в реално време. Към 23,08 часа българско време правителственият еърбъс, но без премиера, напусна пистата. След пробен обход машината отново бе на правителствения терминал. Минути след полунощ самолетът с премиера Борисов и екипът му излетя от летище София към Брюксел. В 00,17 часа Airbus A319-112 бе над Сърбия с 456 км/ч на височина 38 000 фута, или 11,582 км, стана ясно от програмата за проследяване на живо.

И куцото ТУ аварира заради ляв колесник

В края на януари 2008 г. другият правителствен самолет - ТУ-154, с който президентът Георги Първанов пътуваше към Мексико, претърпя авария след излитане от Азорските острови. Досущ като фалкона и при него единият колесник не се затвори след излитане. И тогава се наложи самолетът да кръжи три часа в небето, докато изразходва зареденото количество керосин. Пилотите успяха да приземят самолета невредим. Но държавният глава тогава не успя да осъществи визитата си в Мексико и се върна в България, като ползва португалските и българските авиолинии.

Случи се най-доброто от най-лошото

Пенчо Пенчев, бивш шеф на Авиоотряд 28

Случи се най-доброто от най-лошото. По принцип съществуваше и рискът колесникът да засече и да не може нито да се отвори напълно, нито да се прибере. Това за щастие не се случи. Колегите са изключителни специалисти. И са действали много професионално. Самолетът е поддържан съгласно всички норми. Има договор за поддръжка с швейцарска лицензирана фирма. Последният технически преглед е бил преди 4 месеца. Този самолет е закупен през 2001 година и още от закупуването му има предписание, че трябва да стои в хангар, но това не е било направено поради липса на пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай